Egészség

Lehet szemölcs, de lehet daganat is

Aki nem engedi beoltatni a gyerekét nagyon rosszul teszi. Az oltást harminc, negyvenéves korban is érdemes beadatni.

shutterstock_174169982

Az elmúlt évtizedekben tíz vírusról bizonyosodott be, hogy emberi szervezetben daganatos burjánzást képes létrehozni. Az egyik ilyen a humán papillóma vírus (HPV). A HPV azonban egy egész víruscsalád, amelynek mintegy 100 típusa ismert.

A vírus jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Eddig azonosított típusai között vannak rákkeltő és nem rákkeltő típusok is. Utóbbiak nem okoznak nagyobb problémát egy szemölcsnél, amely leginkább a talpon, a tenyéren, a külső nemi szerveken jelentkezik, és inkább esztétikailag zavaró, bár makacs, nehezen elmulasztható és akkor is gyakran kiújulhat.

Az igazi veszélyt a HPV rákkeltő típusai jelentik, ezek hajlamosak a nemi szervek hámját megfertőzni, és ott szaporodásnak indulva daganatos elfajulást okozni. A HPV-fertőzés esélyét növeli a gyakori partnerváltás, a gyenge immunrendszer és a dohányzás.

shutterstock_408262303

Ha a szervezet immunrendszere jó állapotban van, képes legyőzni a támadót, és akár kezelés nélkül is elmúlik a fertőzés. Ám ha nem, akkor a vírus szaporodásnak indul, és betegséget okoz. Először maradandó hámelváltozást hoz létre, és ha ezt nem veszik észre idejében, hosszabb idő után a hámelváltozásból méhnyakrák alakulhat ki. A betegség rendszeres citológiai vizsgálattal eddig is viszonylag jól szűrhető volt, ám szerencsére ma már mindenki számára elérhető a méhnyakrák elleni nagyon hatásos védőoltás. Így a nőket érintő második leggyakoribb rákfajtát ki lehet védeni!
A vakcina képes megakadályozni a méhnyakrák, illetve az azt megelőző állapotok létrejöttéért felelős HPV-fertőzést. A szer hatásmechanizmusa nem túl bonyolult: lényegében felkészíti az immunrendszert arra, hogy felismerje, azonosítsa és megakadályozza a HPV-vírust abban, hogy fertőzést okozzon. (Fontos szem előtt tartani, hogy a vakcina nem csodaszer: nem nyújt védelmet az összes humán papillóma vírus ellen!)

Mivel a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után gyakorlatilag bármikor megtörténhet (akár ismételten is meg lehet fertőződni!), az orvosok azt javasolják, már a serdülő lányokat célszerű beoltatni. S bár az oltás ingyenes, a szülők majdnem negyede nem kéri.

Nagyon rosszul teszi

A megfelelő védelem nem csak a fiatal generáció számára fontos. Ma már vizsgálatokkal bizonyított tény, hogy a 30, 40 éves nőknek is érdemes beoltatniuk magukat – még akkor is, ha már átestek HPV-fertőzésen! Ennek oka, hogy ha el is múlt magától a korábbi fertőzés, továbbra is fennáll az újrafertőződés kockázata.