Stílus

Egyhavi átlagkeresetbe kerültek az első pár harisnyák

Több mint nyolcvan éve szabadalmaztatta az amerikai DuPont vállalat a nejlont. Mint harisnya egyetlen nap alatt meghódította Amerikát... Nem csoda!

A számtalan módon hasznosítható alapanyag igazi karrierje akkor kezdődött, amikor felfedezték, hogy kiválóan alkalmas a női lábak vonalát kiemelő harisnya – majd harisnyanadrág – alapanyagául. Az 1800-as években alapított amerikai DuPont vállalat kezdetben robbanóanyagokat és lőszereket gyártott. Innen meglehetősen merész ugrásnak tűnhet a női fehérneműgyártás, ám addig még több állomás vezetett el. Először elkezdtek a műselyem, a celofán és a természetben fellelhető cellulózból készült anyagok előállításával foglalkozni, ehhez megszerezték laboratóriumukba Wallace Hume Carotherst, a Harvard Egyetem szerves kémiával foglalkozó tanárát. Carothers csapatának első eredménye a műkaucsuk volt, ezután fogtak a műselyem vizsgálatába.

Dollármilliókat fektettek a kísérletekbe, de a végeredmény busás hasznot hozott, a „Carothers-selymet” 1938. október 27-én mutatták be a közönségnek, és az 1939. évi New York-i világkiállítás nagy szenzációja lett.

Erős, mint az acél, és olyan finom, mint a pókháló – ezt állították az első harisnyahirdetések. Az első kitétel napjainkra sajnos kikerült a szexi ruhadarab jellemzői közül, mindenesetre a korabeli hölgyek rendkívüli rajongással viszonyultak az alapanyaghoz. Érintése akár a selyemé, és ráadásul gyönyörűen kiemeli a lábak vonalát… Amikor a DuPont 1940. május 15-én elkezdte árulni a nejlonharisnyát, az érdeklődés akkora volt, hogy a gyengébb nem képviselői valósággal ostrom alá vették az áruházakat. Négy nap alatt négymillió pár – igen, pár, hiszen a harisnya nem keverendő össze a később divatba jött harisnyanadrággal! – kelt el, pedig csillagászati áron kínálták a divatcikket. Egy pár egy havi átlagfizetésbe került.

Budapest, 1961. december 21. Egy manöken nylon harisnyát reklámoz a műteremben készült fotón. MTI Fotó: Balassa Ferenc

Egy manöken nylon harisnyát reklámoz a műteremben készült, 1961-es fotón (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

A nejlonnak a második világháborúban kevésbé érzéki funkciót találtak, a boltok polcairól gyakorlatilag eltűnt. Hadi kelléket készítettek belőle, még ejtőernyőselymet is, a japán selyemimport elmaradása után számos bajba jutott amerikai pilóta életét mentette meg.

Kétség kívül az egyik legerotikusabb női ruhanemű hazai divatja az ötvenes években kezdődött, a keresett divatcikket a Lajtán túlról hozták be. Ma már tucatcikk, habár nyilvánvaló minőségi különbségek szabdalják a piacot, a százforintos, esetleg gyatrán szövött változattól egészen a tizenezres műremekekig.