Szerelem

Sok a negyvenes, szűz férfi

1992 és 2015 között megduplázódott Japánban a negyvenes, szűz férfiak száma. Az ok: a pénz és a városi lét; illetve ezek hiánya.

A 2000-es évek elején volt egy amerikai vígjáték 40 éves szűz címmel. A főszereplője Andy egy negyvenes szűz férfi, aki egyedül élt, egy SmartTech nevű elektronikai szaküzlet raktárában dolgozott, szabadidejében pedig játékfigurákat gyűjtött, videojátékokkal játszott és idős szomszédjain kívül nem is volt barátja. Olyan közhely-szerűnek tűnt, de közben már akkor is hihető volt, hogy bizony, ilyen létezik. Most egy tokiói egyetem kutatásából kiderült, hogy tízből egy heteroszexuális férfi szűzként tölti be a negyvenet Japánban.

Fotó: iStock.com/vchal

Fotó: iStock.com/vchal

A felmérést 11-18 ezer közötti felnőtt ember bevonásával végezték el 1992 és 2015 között. Ez idő alatt a szűzen maradt pasik száma szinte megkétszereződött. A 35–39 év közötti heteroszexuális férfiak 9,5 százaléka mondta azt magáról, hogy még nem volt szexuális kapcsolatban része. Az is kiderült a felmérésből, hogy a férfiak nagyobb eséllyel jutottak szexhez, ha egy biztos, állandó állással rendelkeztek, és olyan városokban éltek, amit legalább egy millióan laktak.

Vagyis a gazdagabb városiaknak nagyobb esélyük van szexelni, mint a vidéken élő szegényebbeknek. Illetve ebből az is kiderül, hogy a nők is jobban élvezik azoknak a férfiaknak a társaságát, akik nem egy raktárban dolgoznak, és nem a videojátékokkal játszanak. A tokiói kutatók ezt egész egyszerűen úgy fogalmazták meg, hogy „a pénz beszél”. De mi azért bízzunk abban, hogy nem csak a pénz, hanem az érzelmek is dominálnak egy kapcsolat létrejötténél.