Otthon

Mire jó – és mire nem – egy erkély?

„Ti miért építitek be az erkélyeiteket?”

„Ti miért építitek be az erkélyeiteket?” – kérdezte egy francia ismerősöm.

Talán visszavágás volt ez a részéről, mert amikor én jártam nála, séta közben megemlítettem neki, hogy Párizs házai közül kevés állhatna Pesten.

Miért? – kérdezte meglepetten.

Az építési szabályok miatt – mondtam zord hivatalossággal. – Nézd csak meg, hol futnak például a vízelvezetés csatornái és a nyomócsövek.

Nézte, persze nem látott semmi szokatlant, ő ebben született.

Nem állítom, hogy nekem, aki itt születtem, nem tűnt fel, hogy Magyarországon az erkélyek legalább felét beépítették. Sokat olyan rondán, hogy feltehetőleg, arra élő ember nem adott volna engedélyt.

02rkl

„Talán azért építik be – dadogtam – mert így növelik a kis lakások hasznos méretét. Vagy, mert így csökkentik a zajt. Télen nem kell annyira fűteni, nyáron hűteni. A betörők ellen…” Határozottan kezdtem belelendülni a magyarázkodásba.
„Kis lakás, zaj, hideg-meleg, bűnözők: ezek nálunk is vannak, mégsem építik be az erkélyeket” – mondta ismerősöm.

Touché, azaz, talált, mondják erre a párbajban. Nyert. És kénytelen voltam elgondolkodni, hogyan is van ez nálunk az erkélyekkel.

Az biztos, hogy Franciaországban nagyon komolyan veszik a városképet, az örökséget, a helyi sajátosságokat. Ha valamikor néhányszáz éve szürke palával kezdtek építkezni egy településen, akkor neked is azzal kell, vagy költözhetsz, ha nem bírsz magaddal. Ha római cseréppel, akkor római cserép legyen a házad tetején. És nem építheted be az erkélyedet. Punktum.

Mifelénk meg – és ez a Lajtától Kamcsatkáig tart – beépítjük.

03rkl

Persze, mit is kezdhetnénk tenyérnyi erkélyeinkkel. Elszívunk rajta egy cigit? Kiterítjük az ágyneműt? Két láda muskátlival elrejtőzünk a szomszédok szeme elől? Jó az biciklitárolónak a kiselejtezett bútorok mellett?

A baj a mérettel lehet. Az utolsó „normális” méretű erkélyt a nővérem belvárosi lakásában láttam: 7×3 méteres volt. Kényelmes, és minden célra alkalmas. Na, az ilyenből van kevés, ez az, ami nem jellemző.

A másik véglet a tetőterasz. Budán bandukolva az embert itt-ott elfogja a csodálat és sárga irigység keveréke, ahogy a teraszokon „nyaralókat” látja: hatalmas, fonott fotelekben kártyázgatnak, iszogatnak napernyőik alatt, és fák-virágok, valóságos arborétum veszi őket körül. Ez igen!

Mindezt azért mesélem neked, mert ismerősöm küldött néhány hivatkozást a francia lakberendezési folyóiratokhoz, amiből kiderült, hogy valóságos erkélykultúra alakult ki náluk. Igen, a kis erkélyeken is. Szépen berendezik őket, és láthatóan igyekeznek sok időt ott tölteni – ha már van erkély, de nincs saját kert.

04rkl

Ücsörögnek, játszanak, beszélgetnek, dolgoznak, még grilleznek is. Ez most nagy divat. Logikus. Nincs kerted, de grillezni neked is jó volna. A lakást nem akarod befüstölni, marad az erkély.

06rkl

És láttam ezer képet, hogyan csinálják.

Ez volt az a perc, amikor hálát adtam kis hazámnak, hogy itt beépítik az erkélyeket. Mert elképzeltem, ahogy hamu eső – sőt: szikra! – száll az alsó lakó fejére, és kitör a patália, ha nem rögtön a tűz. Vagy a felső lakó, csak úgy, figyelmetlenségből, de semmiképp sem szándékosan, épp akkor öntözi a virágját, amikor te a húst pirítgatod. Nem akarta ő eloltani a parazsat, nem, dehogy!

És így tovább.

Különben is, az ilyesmi tűzveszélyes. Biztosan van rá valami szabály, hogy tilos.

(A képek a Pinterestről és az erkélybeépítő vállalkozások ajánlatai közül valók.)