Életmód

Lábbal tiporják a tulipánokat a bámészkodó turisták Hollandiában

Turisták ezreit vonzzák a Hollandia északi-tengeri partvidékének közelében elterülő virágmezők, akik – persze – előszeretettel fényképezkednek a kinyíló tulipánok, nárciszok és jácintok által színesre festett vidékkel a háttérben. Azonban a gazdák kétrségbeesése közepette egyre gyakrabban sétálnak be a mezőkre, eltaposva a növényeket és a virághagymákat.

Figyelmeztető táblákat helyeznek ki a holland gazdák a látogatottabb virágmezőknél, arra kérve a turistákat, hogy csak nézzék, de ne tapossák össze a növényeket. Hiába jelentenek az álmélkodók jelentős bevételi forrást, az általuk okozott kár jelentős – ha ugyanis egy tulipánt eltaposnak, akkor a hagymája sérül és nem lehet eladni.

A helyi gazdák már tavaly is megpróbálták – meglehetősen bátortalan módon – felhívni a turisták figyelmét a tulipánok megóvására, ám az nem járt sikerrel. „Biciklik, emberek, kutyák, gyerekek, már mindent láttunk a mezőkön” – jegyezte meg egy helyi gazda, Simon Pennings, hozzátéve, hogy a turisták kordában tartása csaknem teljes munkaidős állás. Ő személy szerint azt tervezi, hogy „nagyköveteket” állít szolgálatba a mezőkön, akik elmagyarázzák a turistáknak, miért nem szabad begázolniuk a földekre.

Lisse, 2010. április 5. Egy látogató készít fotót tulipánokról a világ legnagyobb virágoskertjeként ismert Keukenhof parkban a hollandiai Lisse város közelében 2010. április 5-én, húsvéthétfőn.  (MTI/EPA/Robin Utrecht)