Egészség

Nem az okozza korai halálunkat, amit megeszünk, hanem az, amit nem

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 15 országra kiterjedő hatalmas vizsgálat döbbenetes eredménnyel zárult. Kiderült, hogy többen halnak meg az egészségtelen táplálkozás, mint a dohányzás miatt.

shutterstock_722718097

Az étrend javításával világszerte minden ötödik haláleset megelőzhető lenne. Kiderült, hogy az egészségtelen étrend következtében évente 11 millióval halnak meg többen, mint amennyien a dohányzás szövődményei miatt, írja a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

A vizsgálat legérdekesebb megállapítása az, hogy elsősorban nem is azzal ártunk az egészségünknek amit eszünk, hanem azzal, amiből nem eszünk eleget. A 195 ország adataink elemzéséből összesített eredmények részletezik az egészséges élelmiszerek hiányos fogyasztásából adódó lehetséges hatásokat a krónikus betegségekre és halálozására. Meghatározzák a táplálkozás és a fejlődés közötti kapcsolatot, és értékelik a táplálkozásból eredő betegségek terheit 1990-től 2017-ig.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy valójában nem azzal van gond, hogy mennyi káros és egészségtelen ételt és italt viszünk a szervezetünkbe, hanem azzal, hogy mennyi egészséges és tápláló élelmiszert hagyunk ki az étrendünkből. Persze nyilvánvalóan károsak a transzzsírok és a fokozott cukorbevitel, de nagyobb bajt okoz, ha nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, és olajos magvakat.
shutterstock_355672364

A fő étrend-kockázati tényezők a teljes kiőrlésű gabonák alacsony bevitele és a gyümölcsök alacsony fogyasztása.
Mindez nem csak a fejlett országokban igaz. Bár vannak régiónként eltérő táplálkozási szokások, világszerte szinte minden egészséges élelmiszer és tápanyag fogyasztása a szükségesnél kevesebb. A legnagyobb különbség a jelenlegi és az optimális bevitel között a diófélék és a magvak, a tej és a teljes kiőrlésű gabonák esetében volt megfigyelhető.
A nők halálozásában a teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony bevitele a vezető étrend-kockázati tényező. a férfiakéban a túlzott nátrium bevitel áll az első helyen.

Összefoglalva megállapították, hogy a rossz táplálkozási szokások számos krónikus betegséghez kapcsolódnak, és potenciálisan jelentős mértékben hozzájárulhatnak a halálozásához világszerte. Ez a megállapítás rámutat arra, hogy sürgősen szükség van összehangolt globális erőfeszítésekre az emberi étrend minőségének javítása érdekében.