Kultúra

Művészeti csemegék a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Képi, zenei és művészeti különlegességekkel kezdődött el a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A kulturális seregszemle április 22-ig közel 40 helyszínen, több mint 100 programmal várja az érdeklődőket.

Igazi tavaszköszöntő ünnep a már 39. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál, ami április 5-én kezdődött. Hatalmas várakozás övezte a Szépművészeti Múzeum új kiállítását: Magyarországon első alkalommal találkozhat ugyanis Michelangelo remekműveivel a közönség. A test diadala, Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be.

Az utcán is ellepik a művészek  Fotó: James Adamson

Az utcát is ellepik a művészek
Fotó: James Adamson

Mára a Budapesti Tavaszi Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők rendhagyó, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan alkotás és formáció itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót, új, formabontó helyszínt ünnepel a fesztivál minden műfajban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is a nemzetközi művészeti élet legendáit hozta el Budapestre: a fesztivál orosz tematikájának részeként hazánkba látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, aki április 20-án a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben saját együttesét, a Mariinszkij Színház Zenekarát vezényli és egy igazi különlegességgel, egy ritkán hallható Csajkovszkij-remekművel, a szerző utolsó, egyfelvonásos operájával, a Jolántával áll színpadra.

Világklasszis táncművészek a Hamupipőkében  Fotó: Valentin Baranovsky

Világklasszis táncművészek a Hamupipőkében
Fotó: Valentin Baranovsky

De hasonlóképp felejthetetlen pillanatokat garantálnak a Mariinszkij Balettegyüttes világklasszis táncművészei, akik az egyik legsikeresebb előadásukkal, a Hamupipőkével érkeznek hazánkba. A fesztivál keretében Budapest legfontosabb kulturális intézményei, a főváros legizgalmasabb koncerttermei, színházai fognak össze és töltik meg felejthetetlen programokkal a várost. Április 9-től pedig a képzőművészeti különlegességek kedvelőinek nagy örömére ismét közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.