Egyéb

Ha a mai tudásommal újrakezdhetném…

Mit tanuljak, milyen állást keressek, hol lakjak, kivel házasodjak…, már megfogadnám a tanácsokat.

„Bármilyen szakma legjobb 5%-a ugyanolyan jól keres, azaz milliomos” – mondta egyszer a főnököm.

Ez szinte mindennap eszembe jut, ha öntudatos, jól képzett, szakmája minden csínját-bínját ismerő emberrel sodor össze az élet – márpedig sodor.

És tényleg, teljesen mindegy, hogy az illető varrónő-e, vagy jogász, újságíró, kisvállalkozó, cukrász, fogorvos vagy kertész (a sor a végtelenségig sorolható), rögtön megismerni, hogy benne van-e abban a bizonyos 5%-ban. Nem az arról van szó, amit fizetni kell a munkájáért, mert azt örömmel fizeti ki mindenki, hiszen úgy érzik, tökéletes minőséget tudtak megvenni maguknak, ami óriási megelégedettséget és nyugalmat szül.

shutterstock_618775376

17-18 évesen meglehetősen borúsan láttam a jövőmet, és nem is készültem rá igazán. Sokkal többet tudtam arról, mi nem akarok lenni, hogyan nem akarok élni, mint hogy pozitív jövőképem lett volna. Ha valaki odaállt volna elém, és nekem adja a bölcsesség kövét, én eldobtam volna. Elsősorban szerelmes szerettem volna lenni, másod- és harmadsorban is, negyedsorban pedig utazni – így tovább tízig.

Hogy igaza legyen mindenkinek, tanácsaimat így kezdem egykori önmagamnak:

Ha nagy szenvedélyek égnek benned, ne hagyd őket kihűlni, lobogj velük. Nincs szomorúbb látvány azoknál, akik mindig valaki másnak akartak megfelelni, mindig valaki más dirigált az életükben, és soha nem mertek őrültek lenni, akkor is, ha sok pénzre és mérhetetlen befolyásra tettek szert életük során. Kerüld őket. Onnan ismered meg őket, hogy nincs önmagukra irányuló humoruk, és keveset kérdeznek.

TANULÁS

shutterstock_1325691830

Ha már a szenvedélyek csillapodtak benned, és tudsz hosszas olvasással, figyeléssel elmélyülni valamiben, akkor tanulj. Tanulj, hogy legyen valami papírod, ami esély arra, hogy leülhess egy komoly állásinterjúra, de inkább úgy tanulj, hogy bekerülj szakmád legjobb 5%-ba. Tudnod kell, hogy manapság a tudás túlnyomó része szabadon megszerezhető az internetről, de a könyvtárakról se feledkezz meg.

A nyelvtudás külön fejezet, talán a legfontosabb. Nincs mentséged, ha nem tanulsz meg legalább angolul, a világ tele van ingyenes tanulási lehetőségekkel, és ha naponta élsz velük, egészen kevés ideig is, akkor is megtanulod rendesen. Még egyszer: nincs mentséged, bárhol élj ebben az országban.

MUNKA

shutterstock_392615629

Ha van egy szakmád, amiben otthon vagy, és tudsz angolul, független vagy. Független a szüleidtől, a munkaadóidtól, és előtted a tág világ. De, ne feledd, ha tényleg olyan jó vagy abban, amit csinálsz, a munka otthon is megtalál, és Magyarországon is milliomos lehetsz, akár euróban is.

Ha állásba szegődsz, ha szolgáltatásban dolgozol, a béred kis csúszással, de araszolni fog felfelé. Ugyanez van, ha állami alkalmazott vagy. Biztonságban leszel, de ennek az az ára, hogy irigyen nézel a versenygazdaságban dolgozókra. Ha egy nemzetközi multinál dolgozol, nézz körül, hány idős kollégád van? Látni fogod, hogy nem sok. Rá fogsz jönni, hogy 10-15 év egy ilyen cégnél a legtöbb, amit lehúzhatsz – számold ki, mire mehetsz ezalatt. Kis cégnél, magánvállalkozásnál dolgozni kockázatos. Ők szinte soha nem tudnak annyit fizetni, mint a többiek, legalább is, nem folyamatosan. Egyszer hopp, máskor kopp. Mégsem beszélnélek le róla. A kis cégnél esélyed van ró, hogy gyorsan te legyél a tulajdonos után a második legfontosabb ember. És akkor az is megtörténhet, hogy részt kapsz vagy veszel a cégből, esetleg tiéd lesz az egész, bár soha nem gondoltál rá.

HÁZ, AUTÓ, VAGYON

shutterstock_704374390

Egyáltalán ne kövesd szüleid példáját ezekben. Magyarországon túlságosan drága házakban lakunk, akkor is, ha kicsik és rosszul felszereltek. Sokkal könnyebb, egyszerűbb házakra van szükséged, és nem kell a legfelkapottabb helyekre vágyakoznod. Ha jó vagy a munkádban, az megtalál, bárhol is élsz. Úgy tervezz, hogy életed majd minden évtizedében költöznöd kell majd valamiért (ez már így megy a fejlett országokban), ne építs hát családi várat a legdrágább anyagokból.

Az autód arra jó, hogy A-pontból biztonságosan elvigyen B-pontba. Ami ezek felett van, az luxus, és a luxus sokat elmond gyengeségeidről. Hogy mi az, amivel el lehet venni józanságodat, hol vannak önuralmad határai.

Ha egyre több pénzed van, egyre több vele a munka. Egy bizonyos összeg után már szinte főállásban kell azzal foglalkoznod, hogy pénzed és vagyontárgyaid ne veszítsenek értékükből. Ezért legyen egy ésszerű határ, hogy mennyit akarsz. Komolyan tönkre teheted gyermekeid életét azzal, ha túl sokat akarsz rájuk hagyni – a világ leggazdagabb emberei sem tesznek így. Ne feledd, vagyonos ember az, akinek bevételei meghaladják kiadásait. Ha ilyen szerencsés ember vagy, akkor oszd fel vagyonodat gyorsan pénzzé tehető, és hosszabb távra lekötött részre. Egy rész legyen valutában, ha tudsz, végy egy kis aranyat, ha többed van, egy telket, de ne feledkezz meg öregkorod biztosításáról sem. Soha ne tett a pénzed egy lapra, akármilyen ”tuti tipp”-et súg valaki a füledbe, „biztos forrásból”, mégha a legjobb barátod is. Nincs nagy nyereség kockázat nélkül, de soha ne kockáztasd mindened.

És azt se feledd, minden igyekezeted ellenére, lehet, hogy padlóra kerülsz. Az életben van szerencse, és van szerencsétlenség is, sajnos. Úgy tervezz, hogy párszor teljesen elölről kell kezdened. Fel kell majd tápászkodj a földről, bármilyen reménytelennek is látszik a jövő.

A TÁRSAD

shutterstock_1121704865

Olyan legyen a társad, akit soha nem hagy el a humora, akit csodálsz ezer arcáért, aki soha nem untat, aki mellett egyszerűen jó, kellemes, sőt, izgalmas is az élet. Ne ijedj meg, ha hol őt, hol téged ér kísértés, ha nem így történne, nem volnátok ép és mások számára is vonzó emberek. Honnan tudod, hogy ő az igazi? Képzel el a legrosszabbat. Hogy beteg. Mozgásképtelen beteg. Ápolnád? Pucolnád, mosdatnád? És nem kötelességből, undorodva, hanem szeretetből. Éveken át? Ha igen, akkor ő a társad.

ÖSSZEGZÉS

shutterstock_1206609022

Lehet, hogy túl lelkes vagy, túlságosan lobogó természet, de egyszer majd megnyugszol, és akkor vágj bele a tanulásba. Ne másoknak tanulj, hanem magadnak, hogy bekerülj érdeklődési területed legjobbjai közé. Legyenek saját szabályaid arról, milyen házban, hol, meddig élj, milyen kocsival járj. És társadat senki nem választhatja ki csak te, méghozzá a legrosszabb forgatókönyv szerint. De, akkor boldog lehetsz.