Otthon

A fizetések és a lakásárak mégiscsak az égig nőnek?

Megjóslom, mire számíts anyagilag a következő években

Tételezzük fel, hogy – nagyobb megrázkódtatások nélkül –, minden így megy tovább. Mire számíthatsz?

(De, azért a végén megemlítjük, mi van, ha jön valami váratlan rossz is.)

shutterstock_105585887

Az újságok, a politikusok és szakemberek szeretnek az átlagbérről beszélni, az átlagos emberek azonban sohasem említik ezt a kifejést mindennapi beszédükben.

Mert a legtöbb ember számára nem mond semmit. Azok, akik nem minimálbérért dolgoznak, nem igazán érdekes, hogy mennyit keresnek a legrosszabbul fizetettek, és mennyit keresnek a legbőkezűbben honoráltak.

Csak találgatjuk, vajon fizetésünk mennyire lehet „átlagos” a szakmánkban, munkakörünkben, alul- vagy túl vagyunk-e fizetve?

Akárhogy is, béreink nőni fognak, csak az nem mindegy, hol dolgozunk, és honnan nézzük a növekedést.

  • A multik – némi dolgozói nyomásra – szinte mindenütt megemelték a fizetéseket Magyarországon. Tehették, hiszen anyaországi fizetéseik 20-30%-kal magasabbak, és a környező országok fizetései is már lehagyták a mieinket.
  • Az állam előbb-utóbb kénytelen foglalkoztatottjai bérét rendezni, ha nem akarja ellehetetleníteni saját működését. Ebben vannak gondok, de az emelés mindig törvényszerűen bekövetkezik.
  • A bankoktól a fodrászatokig – magyarán: a szolgáltatások körében – fizetéseket kell emelni, mert valahogy meg kell tartani a rátermett dolgozókat.
  • A kisebb magánvállalkozásoknál nagy a baj: alig vagy sehogyan sem tudják kigazdálkodni a béreket. Akkor sem, a cég szekere amúgy repül, és sikert sikerre halmoz, mert dolgozókat „elszipkázhatják” a nagyobbak.

Összességében tehát elmondható, hogy fizetésemelési kilátásaid jók, annál is inkább, mert egész Európában nőnek a fizetések, méghozzá legalább magyar tempóban, de inkább gyorsabban, tehát van tartalék.

shutterstock_682216924

A nagy kérdés csak az, könnyebben vagy nehezebben tudsz-e majd fizetésedből lakást venni?

A jelek szerint, a lakásárak meredekebben nőnek a béreknél, azaz nehezebb dolgod lesz. Sok szakértő azt mondja, legkésőbb jövőre megáll majd ez a növekedés, de nem igazán indokolják meg, miért.

Én megmondom, miért számolj emelkedéssel. Azért, mert:

  • a bérek itt is emelkednek, nem csak nálad, és az építőiparban gyorsabban éppen most indult be tömegesen a folyamat. (Minimálbérrel nem lehet dolgozót találni, aki képes kezelni korszerű technológiát, többet tud kiharcolni, vagy különben külföldre megy, ahol nagyobb a hiány.)
  • Az építési anyagok ára nőni fog, hiszen sok érkezik külföldről, vagy emelkedik a minőségük.
  • A lakásbérlés költségei sokkal gyorsabban nőnek, mint a fizetésed.
  • Egyre jellemzőbb a befektetési célú lakásvásárlás, tehát olyan az olyan lakásoké, amiket aztán kiadnak.
  • Ellened dolgozik az Airbnb lakásbérlési rendszer.
  • A CSOK által támogatott családokkal kell majd versenyezned, ha te is nem vagy éppen kedvezményezett.
  • Az építő cégek minden trükköt ismernek, hogy minél később adják át a lakásodat, hiszen minden nappal többet kérhetnek érte.
  • Nem csak a bérek, de az ingatlanárak is magasabbak a fontosabb környező országokban, ezek pedig húzzák felfelé a mieinket is.
  • Végül, a banki környezet sem a legjobb barátod, mert a forint – ha apránként is – szépen lassan veszít értékéből, és ez mindent megdrágít számodra. Arra nem számíthatsz, hogy a forint olyannyira megtáltosodik, hogy érezhetően könnyebben tudod devizában felvett kölcsöneid törlesztése.

Tehát, okosan kell számolnod, hogy megoldd lakhatásodat. Van megoldás, de ahhoz te, egyedül – sajnos – kevés vagy. Amíg nem épül sok-sok szociális lakás, amíg a cégek nem kínálnak tömegesen lakásokat dolgozóiknak (száz éve egész városrészeket építtettek a jelentős vállalatok), és az építeni akarók nem alapítanak társaságokat, addig a helyzet nem fog számodra előnyösen változni.

Mi van, ha beüt a válság?

shutterstock_328990445

Bármi beüthet, bármikor, bárkinek. Erre gondolnod kell. Mindig. A magyarok ismét csúcson vannak az eladósodásban, de vajon ki köt közülük biztosítást munkanélküliség esetére? Ja, hogy most rengeteg a munka? És holnap, amikor a német autógyárak –, hogy mondjunk egy példát – áttérnek az elektromos autók gyártására. Tudod te, hány alkatrészből áll egy mai autó? És azt felfogtad, hogy a következő kocsiba harmadannyi sem kell?

Tartalékolnod kell, mindenképpen. Biztosítani kell magad munkanélküliség ellen is, és persze a nyugdíjadat is.

Ezek egy nem hivatásos, de valóban független jós képei a jövőről.