Siker

Sara egy mangófán született

A szakértők szerint a klímaváltozás miatti ciklonok egyre több vétlen ember életét teszik tönkre. Mozambikot korábban is érték el ciklonok, de emberemlékezet óta nem történt olyan pusztítás, mint az elmúlt hetekben.

A térségben a házak, az utak, sőt még az oszlopok is teljesen víz alá kerültek. Több ezer, a város legszegényebb negyedéből származó család veszítette el otthonát.Egyesek fákon ülve várták a mentőcsapatokat. Sőt egy édesanya a fán kuporogva szülte meg második gyermekét.

mangófán született kislány

Amelia kétéves fiával menekült a fára a tomboló orkán miatt. “Otthon voltam a kétéves fiammal, amikor hirtelen, a víz elkezdett emelkedni a házam körül. Amikor már elárasztotta a házamat is, nem volt más választásom, mint hogy felmásszak egy mangófa tetejére. Talán a stressz miatt idő előtt elkezdődtek a szülési fájdalmak és néhány órával később életet adtam Sarának.” nyilatkozta az asszony
„A születése után vele és a fiammal még két napig a fán kuporogtunk. Nem tudtunk lemászni, hiszen már mindent elárasztott a víz. „ – mondta az UNICEF-nek Amélia. „A szülés pokoli volt. Borzalmasan fájt. Csak sírtam és sírtam, néha meg kiáltoztam a fájdalomtól „– mondta, majd hozzátette, „mivel a szülésnek még nem jött el az ideje, nem tudtam, hogy a fájdalmat az összehúzódások okozzák, vagy az éhség.”

Améliát két nappal a szülés után egy helikopter mentette meg. Gyerekeivel most egy biztonságos táborban van, ahol már segítséget is kap. A március 14-én lecsapott Idai ciklon hatalmas áradást okozott, a mentési munkák során 3000 túlélőt találtak, köztük Améláit és családját.

A kis Sara – bár egészen drámai módon érkezett a világra – teljesen egészséges.