Stílus

Mini, midi, maxi – szoknyológiai egyszeregy mindenkinek

Hogy a szoknya ráncaiból, fodraiból potyognak ki a világesemények, azt nagyon jól tudjuk Mikszáth óta. A szoknyák és viselőik globális jelentőségétől azonban most lépjünk egyet hátra, és vegyük szemügyre azt: hogy kinek melyik stílus áll jól?

A szoknya kétségkívül az egyik legnőiesebb ruhadarab, az aktuális divatnak megfelelően folyamatosan változik a hossza, a stílusa, ugyanakkor vannak igazi örökzöldek is. Hogy kinek melyik fazon áll jól, azt nagyban meghatározza – mi más? – a testalkatunk, illetve a trendek, amik ugye a kínálatot meghatározzák.

A jó hír az, hogy könnyen elsajátíthatók azok a trükkök, amelyekkel még vonzóbbá tehető a megjelenésünk. Szabó Erika, a Fashion Days stílusszakértője szerint a megfelelő szoknya kiválasztásakor az első és legfontosabb lépés saját alkatunk megismerése, hiszen rendkívül sok múlik azon, hogy a testfelépítéshez, a magassághoz mérten a lehető legelőnyösebb fazont válasszuk ki.

Nem mindegyik hossz áll jól mindenkinek, de szerencsére elég széles a paletta.

A mini: Ez a fazon combközépig ér és különösen jól áll a karcsú, alacsony nőknek, de természetesen a magasabbak is bátran megmutathatják a formás lábaikat egy miniszoknyában. Ez a hossz, habár a köztudatban igazán csak a 60-as évek végén terjedt el igazán, előtte is elérhető volt. Sokan Mary Quant, angol ruhatervező nevéhez kötik és egészen biztos, hogy mindenki lelki szemei előtt megjelenik Twiggy angol manöken, színésznő, énekesnő képe, ha a miniről van szó…

Forrás: Pixabay/ CCO Public Domain

Forrás: Pixabay/ CCO Public Domain

A rövid: Ezek pár centiméterrel hosszabbak a mininél, főleg az alacsonyabbaknak és középmagasaknak lehet jó választás, mert hosszítja az alakot, de kevésbé kihívó, mint a mini változat.

A térdszoknya: Ez az a szoknyahossz, ami kosztümökhöz, irodai öltözködésben javasolt, illetve olyan alkalmakon, ahol formális megjelenésen van a hangsúly. Természetesen a casual divatban is megjelenik, idén tavasszal és nyáron például különösen divatosak lesznek, akár farmerszoknyáról, szűkebb ceruza fazonról, vagy a lengébb, A-vonalú megoldásokról van szó – hívja fel a figyelmet a stílusszakértő.

A térd alá érő: Ez a klasszikus Dior-szoknya, különösen az 50-es évektől volt népszerű, többek között Audrey Hepburn is szívesen viselte ezt a fazont. Azoknak is tökéletes választás, akik nem szeretnék a térdüket közszemlére tenni, de arra figyelni kell, hogy ez a fazon optikailag alacsonyabbnak mutat, ezért elsősorban magas hölgyeknek előnyös. Klasszikus A-vonalú megoldással és egy csinos magassarkúval nem lőhetünk mellé.

Fotó: iStock.com/Astarot

Fotó: iStock.com/Astarot

A midi: Coco Chanel vezette be a 20-as években, a Chanel frissebb kollekcióiban, például idén is, rendszerint megjelenik a lábközépig érő midiszoknya a hagyományt ápolva. Rendkívül elegáns, visszafogott megjelenést kölcsönöz a viselőjének, főleg a magasabb hölgyeknek javasoljuk.

A maxi: Hercegnős outfit a hétköznapokra – ehhez kulcsdarab a maxiszoknya! A hosszú fazont azonban nem csak különleges alkalmakra viselhetjük, a kényelmes, lenge maxiszoknyák különösen nyáron hódítanak az utcai divatban is. Ideális darab nyaraláskor, de irodában viselve is jó szolgálatot tesz a kánikulában, ezért már évek óta biztos helye van a nyári divatban.

Az estélyi: Az estélyi, alkalmi ruháknak és szoknyáknak protokoll szerint olyan hosszúnak kell lenniük, hogy takarjak a cipőt. Egyedül a cipő orra látszódhat ki lépés közben. Ez a hosszúság különösen a magasabbaknak áll jól, az alacsonyabb hölgyeket sajnos optikailag összenyomhatja.

A földig érő: A legelegánsabb darabok, amelyek szinte csak a vörös szőnyegen kapnak helyet. Abban különbözik az estélyitől, hogy ez a változat teljesen takarja a cipőt. Az idei Oscar-gálán Lady Gaga, Amy Adams és Charlize Theron tette le a voksát mellette. Akárcsak az estélyi fazon, ez a megoldás is leginkább a magas hölgyeken mutat jól.

Fotó:StockSnap.io/Chirobocea Nicu

Fotó:StockSnap.io/Chirobocea Nicu

Mielőtt az alacsonyabb hölgyek bosszúsan elkattintanának, íme egy tutibiztos javaslat nekik is…

Fashion Days-tipp: A magassarkú egy igazi csodafegyver, ha szoknyát viselsz. Segít ugyanis abban, hogy magasabbnak tűnj, a lábaidat hosszabbnak és izmosabbnak mutatja, kiemeli a tónusát, ráadásul egyes szoknyafazonokat igazán szexivé varázsol. Amikor szoknyát próbálsz, érdemes magassarkúban menned, így látod majd igazán, melyik áll legjobban.

Fotó: iStock.com/flil

Fotó: iStock.com/flil

Nem gond az sem, ha nem kedveled a nagyon magas sarkú cipőket, már egy középmagas kockasarkú vagy telitalpú cipővel is hasonló hatást érhetsz el!