Életmód

Megmutatták, mennyivel lett sötétebb az égbolt Budapest felett

A Föld Órája akció keretében a világ számos nagyvárosában lekapcsolták a díszkivilágítást, így történt ez Budapesten is. Ilyen volt – ilyen lett-képekkel illusztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat az „elsötétítést”, azonban nem unalmas városképekkel: ők a horizontot mutatták be, érdemes elgyönyörködni benne!

Még március 30-án este, a Föld Órája akció keretében a világ számos nagyvárosában, és így Budapesten is lekapcsolták egy órára a díszkivilágítást. Ez alapesetben éjfélkor szokott megtörténni, de ezúttal 20.30-kor tették meg. Az esemény éjjelén az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházának tetejéről érdekes méréseket végeztek, amelyeket most tettek közé, látványos felvételek kíséretében.

A városok felett az égbolt a mesterséges világítás miatt éjszaka világosabb, így csak a fényesebb csillagokat láthatjuk. A március 30-ai speciális estén, ezért az OMSZ munkatársai a fővárosi székházuk tetejéről az égbolt zenit körüli tartományára irányított fényképezőgéppel készített sorozatfelvételt este 20 órától egészen hajnalig.

6c74ad20df4f0974854dfd8be81a8ca2-03300053

Felvétel az OMSZ székházának tetejéről 2019. március 30-án 20 óra 29-kor, közvetlenül a díszkivilágítás kikapcsolása előtt (Fotó: OMSZ)

 

A kiértékelés során – mint írják – „fénysűrűség-értékeket” származtattak, illetve „a zenit körüli 5 foknyi tartomány átlagát” használták. Akinek ez utóbbi információk nem túl érdekesek, azok egyszerűen csak csodálják meg a Parlament finom sziluettjét a távolból, úgy, ahogyan csak ritkán látni – ugye, milyen jót tett neki a lámpaoltás?

Felvétel az OMSZ székházának tetejéről 2019. március 30-án 20 óra 30-kor, közvetlenü a díszkivilágítás kikapcsolása után. (Fotó: OMSZ)

Felvétel az OMSZ székházának tetejéről 2019. március 30-án 20 óra 30-kor, közvetlenül a díszkivilágítás kikapcsolása után. (Fotó: OMSZ)