Otthon

Ha szerelmes, a gengszter is szánalmas

A művész gyerekként kattanhatott rá a macsós bűnözőkre, aztán az ájulat átfordult humorba

Jó volna többet tudni a koreai nyelvről, legalább annyit, hogy le tudjuk írni a szobrász Kim Won Geun nevét [김원근], akit írnak Kim Wonge-nak és Kim Wongeun-nak is, méghozzá ugyanazon a lapon, az életrajzában.

Személyéről alig van adat az interneten, holott híres és sikeres művészről van szó, akinek szobrai kanadai, török és orosz középületektől a magángyűjteményekig megtalálhatók a világban. Az biztos, hogy 1970-ben született, s hogy a Wonkwang egyetemen tanult szobrászatot, amiből aztán Sungshin egyetemen szerzett mester fokozatot.

01kwga

De, hogy mikor és hogyan ragadta meg figyelmét a keleti-ázsiai bűnöző alakja, azt csak találgatni tudjuk. Tény, hogy életművében központi szerepe van az alvilági figurának, akit szokatlan pillanatában ábrázol. Nem gyilkolás vagy bankrablás, zsarolás és pénzbehajtás közben, hanem „szabadidős”, „otthoni” tevékenysége közben, nem ritkán szerelmesen, amikor éppen fagyit vesz a Nagy Ő-nek.

02kwga

A szelíd humorral megalkotott szerelmes maffiózó inkább szánalmasan otromba, mint félelmetes, és minél inkább macsó, annál nevetségesebb. (Van ennek érthető pszichológiai magyarázata.) És ez az, amiért szobrai nagy feltűnést keltettek odahaza, Koreában, hiszen a férfitársadalom csúcsán éppen a kegyetlen bűnöző áll, aki a törvényre fittyet hányva működteti illegális szerencsebarlangját, ahol lehet fogadni a boxra,

03kwga

van drog és prosti is éppen elég.

04kwga

(Mintha a világ összes bűnözője hasonlítana egymásra. Nem?)

Kim Won Geun fából faragott, vagy epoxigyantából formázott, akrillal festett szobrai hol elférnek egy asztal sarkán, hol közel életnagyságúak, hol meg annál is jóval nagyobbak. Akármilyenek is, derűt árasztanak, és az emberek imádnak velük szelfizni. Nagyon-nagyon ritkán még alkotójuk is, akiről alig van kép az interneten.

05kwga

Nem az a magamutogatós alkat.

06kwga

Ezen a képen viszont a BTL Media Group elnöke, Park Dong-hoon „fotózkodik” vidáman egy maffiózóval.

07kwga

A szobrok olykor meglepő helyeken bukkannak fel, mint ezen a képen is, egy szöuli városrész határán…

08kwga

…vagy egy parkban.

09kwga

Kim alakjai folyamatosan járják a világot, ha nem a szobrait, akkor a rajzait állítják ki valahol éppen.

10kwga

Évente 20-30 kiállításon vesz részt, és mindenütt nagy sikert arat, díjakat nyer bamba maffiózóival.

Hát, ennyit Kimről, és most essék egy szó rólad is. Képzeld el, hogy kilépsz a lakásodból: hány percen belül találkozol az első hasonló figurával? Ha csak 15-20 perc múlva, akkor te valami nagyon jó helyen lakhatsz.

11kwga

Szerencsés vagy.

(A bejegyzés képei a Pinterestről, a Feedspotról és Facebookról származnak.)