Csillagok

6 éve hunyt el történelem egyik legmeghatározóbb nője

Hidegháború, gazdasági válság, fegyveres konfliktus, minden kijutott a Vasladynek, aki kora egyik legjelentősebb politikusa volt.

Margaret Hilda Thatcher 1925-ben született Grantham kerületben, Londonban. Több, mint 10 évig vezette a világ egyik legjelentősebb unióját, nem csak az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt, de örökre beírta magát a szigetország és a világ történelmébe is. Az első olyan nő, aki egy nagy politikai pártot vezetett az Egyesült Királyságban, előbb oktatásügyi miniszter lett, majd miniszterelnök nő.

Nehéz helyzetben került hatalomra, a hidegháború és a nukleáris holokauszt réme mellett a súlyos gazdasági válsággal is meg kellett küzdenie. Egy sor olyan intézkedést vezetett be, amely nem tette népszerűvé, ráadásul még egy kisebb háború is lezajlott a Falkland-szigeteken hivatali ideje alatt. A fegyveres konfliktus idején és miniszterelnöksége alatt is végig egy rendkívül határozott, kemény és magabiztos vezető karizmájával bírt, így kapta egy szovjet újságírótól az Iron Lady elnevezést.

Hazánkba is ellátogatott több alkalommal. Pártelnöki és miniszterelnöki távozása után főnemesi címet kapott az uralkodónőtől, és bárónő lett. A brit konzervatív férfi felsőbbrendűség mellett számos politikai akadályt legyőzött és intézkedéseinek hatása sok területen máig utat mutatott és érezteti pozitív hatását hazájában. Londonban hunyt el, 2013. április 8-án. Életéről Meryl Streep főszereplésével nagy sikerű filmet forgattak 2011-ben.