Otthon

Te is inkább bérled majd a bútoraidat az IKEA-ból, mit megveszed őket?

Végül is, miért ne? Vannak bútorok – mondjuk egy pelenkázó –, amikről tudni lehet, meddig használja az ember.

Bútort most is lehet bérelni, egészen bevett üzletág. A lehetőséggel főként vállalkozások élnek. Jellemző példája ennek, amikor egy nagyobb eseményre székek és asztalok tucatjait-százait bérelik. (Máshonnan meg világítást, hangosítást, mozgókonyhát szakácsokkal és pincérekkel, és így tovább.) Hiszen nem mindennap rendez konferenciát, közönségtalálkozót egy cég, és ritkán ünnepeli meg százéves fennállását.

01_shutterstock_633549086_resize

De ugyanilyen jó lehetőség a bútorbérlés annak is, aki bútorozatlan bérleményben tölti diákéveit, vagy kiküldetési időszakát, esetleg határozott időre hoz létre egy irodát a vállalat központjától távolt.

02_shutterstock_1250876068_resize

Nyugat-Európában már komoly verseny van ezen a piacon, és például az Otto áruházlánc online boltjában 500 féle terméket lehet bérbe venni, a francia ágytól a drónokon át az okostelefonokig. Az Otto bérleti díjai azt mutatják, hogy a havid díj körülbelül annyi, mintha két és fél év alatt fizetné ki valaki a termék teljes árát. (A legutolsó divat szerinti franciaágy kb. 6 000 Ft / hó, persze, a német bérekre alapozva.)

03_Infografik_2_ottonow_resize

Az IKEA most beszáll a bérbútor üzletbe, pontosabban, a bútorbérlés is része lesz a gyártástól az újra gyártásig tartó körfolyamatnak, amely sokkal környezetbarátabb céggé teszi majd a svéd óriást.

A bútorokat az eladás vagy bérleti idő után visszavásárolják, ha kell, felújítják, újraértékesítik, majd megint visszaveszik. S ha egyszer már nem lehet többé eladni őket, anyagukat visszaforgatva új bútorokat készítenek belőlük. A régi bútort leadó tulajdonos pedig kap egy kupont, amit beválthat az következő vételnél vagy bérletnél.

04_shutterstock_1342128803_resize

Az IKEA bérlési lehetősége most indult Svédországban, Hollandiában, Svájcban, és Lengyelországban, hamarosan kezdődik Belgiumban, Németországban, Ausztriában, és még kéttucat másik országban is.

Nem minden országban ugyanaz a célközönség: van, ahol inkább a diákoknak és a lakosságnak kölcsönöznének, van, ahol inkább üzleti szférának, de egyelőre mindenütt kísérleti jelleggel zajlanak az ügyletek.

Az bérelhető bútorok köréről és árairól még nincs hírünk.

Mindenesetre, az IKEA-nak komolyan kell vennie a versenyt, mert nem kispályás ellenfelekkel találja szembe magát. A svájci Möbel-Abo már nagyon ismeri a piacot, és olyan bérleti modellt kínál, amelyet mindenki régóta használ és megbízhatónak talál. Úgy kölcsönöznék a bútorokat, ahogyan a telefontársaságok adják a mobil telefonokat.

05_shutterstock_444153970_resize

A fiatalok, az új és még gyermektelen párok nem akarnak elköteleződni semmilyen irányban. Mindent ki akarnak próbálni, lépést tartva a divattal: rájuk építenek elsősorban.

A telefonelőfizetéshez hasonló modell elfogadottságát mi sem mutatja jobban, mit hogy Svájcban az autók igen jelentős hányadát is így értékesítik, és az „előfizetők” – ez a jobb szó a „bérlő” helyett – bizonyos időközönként úgy jut új kocsihoz, hogy sohasem fizeti ki a teljes árát.