Kultúra

Igaz Ember díjat kap Kálmán Imre

Posztumusz Igaz Ember díjat kap Kálmán Imre. Az április 16-ai jótékonysági ünnepségen részt vesz a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne és fellépnek a Budapesti Operettszínház sztárjai.

A Mensch Alapítvány, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából adja át az Igaz Ember díjat a világ egyik leghíresebb komponistájának. A posztumusz kitüntetést a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne veszi majd át. Kálmán Imre 1882-ben Siófokon született.

Veres Gábor szobrászművész alkotása Kálmán Imréről Fotó: MTVA/ Faludi Imre

Veres Gábor szobrászművész alkotása Kálmán Imréről
Fotó: MTVA/ Faludi Imre

Zongoristaként kezdte, és mint Mozartot csodagyerekként ünnepelték. Egy betegség miatt a zongora karrierjéből nem lett semmi, és inkább a zeneszerzés felé fordult. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, mely a nemzetközi hírnevet is meghozta neki. Később, zsidó származása miatt Amerikába menekült, majd Párizsban halt meg 71 évesen. Nagysikerű művei A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő vagy a Cirkuszhercegnő, melyeket rendszeresen játszanak itthon és külföldön is.

Kálmán Imre világhírű zeneszerző padon ülő szobra a Budapesti Operettszínház előtt Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Kálmán Imre világhírű zeneszerző padon ülő szobra a Budapesti Operettszínház előtt Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A díjátadón a Budapesti Operettszínház művészei Faragó Alexandra, Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter és Vadász Zsolt mellett közreműködik Szakcsi-Lakatos Béla, valamint Neumark Zoltán és a Sabbathsong Klezmer Band.
Az ünnepségre támogatói jegy igénylése fejében mindenkit vár szeretettel az alapító Geiger András Steven. Aki ilyen támogatói jegyet vásárol a belépő mellé ajándékba kapja Benedek István Gábor Kálmán Imréről írt könyvét, a szerző dedikálásával.