Szerelem

Ideális kor a szüzesség elvesztéséhez

Valamit mondani kéne már annak a gyereknek a szexről. Vagy már késő, lehet, hogy már rég szexel? Nem túl korai, vagy már talán késő is?

Az első szexuális együttlétre egyre korábban kerül sor. Felmérések szerint a lányok egy része már 13-14 évesen, a fiúk egy évvel később, 14-15 évesen esnek át az első alkalmon. Mindez azért lehet, mert a mai fiatalok két-három évvel korábban érnek, mint mondjuk tíz évvel idősebb társaik, de emellett a környezetük és a társadalom is hat rájuk abban, hogy sokkal előbb kíváncsiak lesznek a szexre.

szex első szüzesség fiatalok

Fotó: iStock.com/pixelrain

Szexuálpszichológusok szerint az első szex megéléséhez lelki és érzelmi érettség kell, ez pedig nincs konkrét életkorhoz kötve, és főleg teljesen más mind a két nemnél. A fiúk fantáziája 13-17 éves korukig beindul, számukra a szexuális vágyak megélése többnyire belső késztetés. A lányoknál akár már 10-12 éves korban is jelentkezhet a szexuális érettség.

Amiben a fiúk és a lányok is hasonlítanak, hogy az első szexuális aktustól mindenki – több mint 90 százalék – fél. Lányoknál gyakori az aktus során jelentkező esetleges fájdalomtól vagy vérzéstől való félelem, a bizonytalanság, esetleg a terhességtől való rettegés. A fiúknál minden életkorban jelen van a bizonytalanság érzete, hogy tudjanak úgy teljesíteni, ami az elvárható. Miközben ők maguk sem tudják, hogy minek kell megfelelni.

Fotó: iStock.com/AlenaTS

Fotó: iStock.com/AlenaTS

A szakirodalom szerint a lányoknál az esetek 85 százalékában negatív tapasztalattal jár az első alkalom, és egy rossz élmény hatására akár évekig is elutasíthatják a testi közeledést, míg a fiúknál korai magömlést és merevedési problémákat okozhat a negatív tapasztalat. Hogy, mi akkor a teendő? Nem félni, beszélni és nem sürgetni. Mindenki átesett már rajta, de azok, akik meg tudták osztani szülőkkel, vagy idősebb emberekkel – rokon, barát – a tapasztalatokat és a félelmeiket sokkal jobban vették ezt az „kötelező akadályt”.