Egészség

Újra itt az allergiaszezon

Elkezdődött a nyírfa virágzása, a parlagfű után ennek pollenjére érzékenyek a legtöbben Magyarországon.

shutterstock_324139058

Azt szokták mondani, hogy olyan ember nincs, aki nem allergiás. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy még nem az. A helyzet rossz, és egyre rosszabb. Különösen tavasztól őszig szenvednek sokan, mert a pollenszezon hazánkban február vége-márciustól október közepéig tart. Az időjárás függvényében lehetnek eltolódások, a pollennaptár adataiban egyre több elcsúszás tapasztalható .
Most éppen a nyírfa kezdett virágozni. A virágzás két-három hétig tart. A szakemberek jelenleg uniós program keretében a nyír virágzásának szezonális előrejelzésén dolgoznak, hogy az érintettek időben értesülhessenek róla.

shutterstock_1107363995

Az allergiásoknak mindig javasolt figyelni az előrejelzéseket, hogy időben el tudják kezdeni a gyógyszerek szedését. Napjainkban kitűnő, mellékhatásokat nem, vagy alig kiváltó tüneti gyógyszerek állnak rendelkezésre. Érthető módon azonban sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszerszedéstől.

Az allergiák legeredményesebb gyógyítása az immunterápia segítségével valósulhat meg. Ez az allergia egyetlen oki terápiája. Egy gyógyszermentes kezelési mód, mely tartós megoldást ígér a tünetek ellen. A kezelés több allergénnel szemben alkalmazható, első lépésben ennek meghatározása történik, allergiavizsgálattal. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. A terápia mellett a vizsgálatok és a tapasztalatok alapján már az első évben is jelentősen csökkenthető az egyéb, tüneti szerek alkalmazása. A teljes javulás a terápia végeztével várható, a 3-5 éven át tartó kezelés során a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik.