Te + Én

Ezért vezet szakításhoz, ha megszületik a gyerek

Van egy riasztó statisztikai adat: a párkapcsolatok közel fele szakítással végződik az első gyerek megszületése után. Ilyen nehéz szülőnek lenni, vagy más áll a háttérben?

Igen, nehéz szülőnek lenni, ez nem is lehet kérdés. De, ami nehezíti, hogy a szülőség mellett ugyanúgy nőnek és férfinek is meg kell maradni egy kapcsolatban. És ez a kettő, együtt már nehéz. Szülés után az egyik legfőbb elvárás a nőtől, hogy boldog legyen, hisz ott a gyereke, amire talán kislány kora óta vágyott. Igen, de sokan mégis bepánikolnak. Nyomást éreznek, hogy minden rájuk szakadt, hogy nem jól csinálják, hogy nem elegek, és még a gyerek is teher lesz. Ez a szülés utáni depresszió, ami gyakoribb, mint gondolnánk. Már ez egy hatalmas próbatétel a kapcsolatban.

unsplash.com/Kelly Sikkema

unsplash.com/Kelly Sikkema

Emellett nem jut idő a beszélgetésre, az addig megszokott közös programokra. De, ami ettől is rosszabb, hogy pihenni sincs idő. Amíg a gyerek alszik, addig a friss anyuka összepakol, főz, elintézi a dolgait, és kezdődik az egész újra. Sokszor az újdonsült szülőket maga alá temeti a felelősség, és túl stresszesek ahhoz, hogy elfogadják a segítséget. A fáradtság ingerlékenységhez vezet, innen pedig egyenes az út a veszekedéshez.

Az egész élet kész káosz lesz. Sokan nem tudják megszokni, hogy a megszokott, napi rutin felborult, és semmi sem úgy van, ahogy ők, azt eltervezték. Persze, ha ezek az esetek fennállnak, mondhatjuk azt is, hogy ez a kapcsolat sosem volt stabil, és nem lett volna szabad gyereket vállalni Ha a baba érkezése előtt is voltak problémák, butaság azt gondolni, hogy az új családtag ezt megszüntetni. Csak fokozza a problémákat, és a szétválás talán még jobb is, mint az évekig tartó öldöklés.