Siker

A boldogsághoz vezető legrövidebb út

Létezik e sikeresebb élet a boldog életnél? Aligha, hiszen minden élőlény boldogságra vágyik, csak mindenki máshogyan képzeli.

shutterstock_653665867

Van, aki úgy gondolja, hogy boldog csak gazdag ember lehet. Akinek szép autója, nagy háza van. S ezért gürizik éjt nappallá téve. Van, aki azt hiszi, hogy boldog csak egy tökéletesen szép nő lehet. Ezért éhezik, edz, plasztikáztat. Mások szerint csak a híres emberek boldogok.

A pszichológusok szerint viszont az emberek azért nem képesek boldogságra, mert mindig várnak. Folyamatosan várnak valamire, ahelyett, hogy megélnék a pillanatot. Várják, hogy még két kilót lefogyjanak, hogy fizetésemelést kapjanak, hogy megnyerjék a lottó ötöst. Hogy elmúljon a tél, megnőjön a gyerek. Hogy nyár legyen, és elutazhassanak végre valahová. Ülnek, várnak, és közben kint süt a nap, éppen múlik el egy péntek, vagy egy szerda, ami már nem lesz többé, és nem éltük meg, mert éppen vártunk valamire.

shutterstock_278842925

Mert mi is az a boldogság? A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, egy folyamat. Minden lény, a növényeket és az állatokat is beleértve, valami efféle állapotot keres, egy kis napfényt, jó ételt, friss forrásvizet. És az állatok meg is találják. Van e békésebb látvány a napfolton heverő kutyánál. Hogy a macskákról ne is beszéljünk! Mert ha valaki, hát a macska tudja mi a boldogság. Tulajdonképpen tőlük kellene tanulni.

Az emberek azonban bonyolultak. Valami misztikus boldogság-esszenciát keresnek. Vagy ennek a tárgyiasult formáját lapos tévé és a náluk okosabb telefon formájában. Ráadásul a boldogságról van egy határozottan téves felfogásuk, azt hiszik, lehet folyamatos, tartós állapot. Pedig a boldogság pillanatok sora, jó érzetek egymás utánisága, és csak utólag, az időtől megszépülve lesznek boldog életszakasszá. Tartós boldogság nincs, mert minden napban van valami bosszantó, vagy szomorú, vagy elkeserítő.

shutterstock_766093279

Meg kell tehát tanulnunk, hogy a gondoktól, nehézségektől függetlenül is, nap, mint nap képesek legyünk felfedezni azt az örömforrást, ami endorfint, boldogsághormont termel.
Jó, de hogyan?
Egyszerűen. Rengeteg olyan tevékenység van, mely hatása olyan erős szervezetünkre, hogy az endorfint termel. A fény, a mozgás, egy jó kirándulás, a szeretteinkkel együtt töltött idő, a csokoládé, a banán, a csípős ételek és a szex is. Ha a mindennapi taposómalomban, vagy a szürke télben a boldogság nem talál ránk, akkor együnk csokit a pamlagon, bámuljunk limonádé filmet, vagy menjünk el futni.