Egészség

Ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhető a fogszuvasodás

A ma felnövő generációnak már nem kell félnie a fogszuvasodástól.

Van egy nagyszerű módja a megelőzésnek. Azonban mielőtt erről beszélnénk, van még néhány alapvető dolog.

shutterstock_601066922

Kisgyerekeinket először is meg kell tanítani fogat mosni. Már az első rágófogak előbújásakor olyan természetessé kellene tenni a fogmosást étkezés után, akár a kézmosást evés előtt. Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy ne csak a rágófelszínt mossák meg, hanem a fogak oldalát és a belső felszínt is. Szuvasodás ugyanis úgy alakul ki, hogy az ételmaradékból felszaporodó baktériumok anyagcsereterméke, mely egy sav, megbontja a zománc struktúráját. Ekkor egy üreg keletkezik a fogzománcon, amiből már ki sem lehet tisztítani a lepedéket, így egyre nagyobb lesz a lyuk.

Azokban az országokban, ahol kellő gyógyszeres, fluorid prevenciót alkalmaznak, illetve ott, ahol nem esznek sok ragacsos édességet és két étkezés között nem nassolnak a gyerekek, továbbá a higiéniás kultúra is jó, ott a fogszuvasodás kvázi megszűnt.

És most a lényeg: a fogszuvasodás megelőzhető úgynevezett barázdazárással is. Fogorvosok végzik, de az eljárás teljesen fájdalommentes. A barázdazáró egy vékony, műanyag réteg, amely az őrlő fogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, ezáltal védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben.