Szerelem

Ezért kell a pihenő két szeretkezés között

Tudományos magyarázat van arra, hogy ne piszkáljuk a férfiakat az orgazmus után, és főleg ne várjuk el előbb a következő menetet, mint ahogy ők készen állnának rá.

MRP, azaz férfi refrakter periódus. Ez jelenti azt az időszakot, amíg az első orgazmus után újra izgalmi állapotba lehet hozni a férfit. Orgazmus után csökken a szervezet dopamin- és tesztoszteronszintje. A dopamin az a boldogsághormon, amely segít felizgatni a férfiakat, így természetes, hogy ha elérte célját, akkor a termelődése szünetel. Ezzel egy időben fokozódik a szerotonin- és a prolaktintermelés. De minél alacsonyabb a szervezet prolakinszintje, annál gyorsabban tudnak a férfiak újra bevetésre készek lenni.

erotika szex

fotó: iStock.com/FamilyTV

Egyes kutatások szerint azok a férfiak, akik több orgazmusra is képesek egymás után, egyáltalán nincs prolaktintermelése. A másik nagy kérdés, hogy a pihenővel össze lehet e kapcsolni a szex utáni szundit. Ugye ismerős? Nos, erre is van magyarázat. Az orgazmus után a férfiagy elkezd szerotonint termelni, aminek hatására a férfiakban csak annyi „erő” marad, hogy kényelmesen beforduljanak, és már aludjanak is.

A pihenő idő egyébként mindenkinél más. A legfontosabb tényező az életkor: a tinédzserfiúknak párperces MRP-jük van, egy harminc körüli férfinak fél órára van szüksége ahhoz, hogy újra el tudjon jutni az orgazmusig, míg az 50 felettieknek akár fél vagy egy napba telhet mire újra bevethető lesz a szexre. De olyan tényezők is befolyásolják, mint a partnerük iránit rajongás. Ha friss a kapcsolat, és dúl a romantika, akkor az izgatási faktor is magas. Ilyenkor még az alkohol sem gátol, pedig többnyire az ártalmas a szeretkezés előtt.