Te + Én

A rossz párkapcsolat a testre is káros

Nem csak lelkileg és szellemileg viselhet meg egy rossz párkapcsolat, hanem a szervezetedre is rámehet. Ha nem bírsz kilábalni néhány nap alatt egy egyszerű náthából, vagy folyamatosan, valamilyen betegség gyötör, akkor érdemes a párkapcsolatodat is átgondolni.

Az állandó fáradtságot vagy betegségeket a szerelem is okozhatja. Vagyis annak a hiánya, miközben azt hisszük, hogy szerelmesek vagyunk. Hogy érthető legyen: Shannon Thomas párterapeuta elmagyarázta, hogy a szervezet ilyenkor rengeteg stresszhormont, adrenalint és kortizolt termel, valamint a dopaminszint is jóval magasabb lesz a kelleténél, ezek a változások pedig fizikai tüneteket okoznak. Ezek közé tartozik az állandó fáradtság, a rosszkedvűség és a folyamatosan alacsony energiaszint is. A legtöbben betegséget keresnek a háttérben, pedig érdemes a magánéleti problémákra gondolni.

Fotó: iStock.com/master1305

Fotó: iStock.com/master1305

Ráadásul, ami stresszel jár, az leginkább az immunrendszert károsítja. Így pedig, ha az gyengül, könnyebben támadnak a vírusok, a fertőzéseket, és könnyebben megfáznak, mint mások. A rossz viszonyban élők nem tudnak rendesen aludni sem! Ha pedig mégis sikerül, akkor csak rövid időre hunyják le a szemüket, és éjszakánként állandóan felébrednek. Szakértő szerint az is gyakran előfordul, hogy olyan ételek okoznak kellemetlenséget, gyomorfájdalmat, melyekkel régebben egyáltalán nem volt gond. Előjöhetnek az allergiák, az ételintoleranciák, vagy ezek nélkül is állandó hasmenés, hajfájás alakulhat ki.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

De még az izomzat is reagál arra, ha egy mérgező párkapcsolatban szenvedünk. A párterapeuta elmondta, az izmok megfeszülnek a másik jelenlétében, ez pedig hosszútávon fájdalmakat, csomókat okoz bennük. A nyakfájás és a vállfájás fordul elő a legtöbbször, de egyéb területeken is jelentkezhet az izomfájdalom. Ez ellen nem segít a torna, vagy a nyújtás, sokkal inkább a lelki gondok megoldása. Ajánlott nem sokáig húzni egy-egy szakítást, mert előfordulhat, hogy a tünetek visszafordíthatatlanok lesznek.