Konyha

Mindent a kávéról (a jó presszógép ismérvei)

Az mondják az első lépés az otthoni a minőségi kávézás útján, amikor saját kávégépet vásárolsz, most ennek kiválasztásában segítünk.

Ahogy a minőségi kávé fogyasztás egyre inkább népszerűsödik, úgy bővül a kávé fajták és különféle presszó gépek kínálata is a boltokban, ám nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyik is a számunkra a legjobb. Nagyon sok megbízható gép megvásárolható, de persze akadnak ócska darabok is. A legtöbben abba a hibába esnek, hogy elsőre kézi vagy más néven karos presszógéppel indítanak, azonban ezekhez az alapnál több tudásra és tapasztalatra van szükség. Érdemes egy félautomata, esetleg jó minőségű automata géppel indítani. No, de mi is a különbség az imént felsorolt típusok között?

Kézi vagy karos presszógép:

Ilyen gépeket láthatsz a magukra valamit is adó kávézókban, cukrászdákban és a jobb éttermekben is, persze ezeknek létezik az otthoni verziójuk, melyek kisebbek, ám ugyan olyan kifinomult módon készíthető velük kávé, természetesen megfelelő alapanyagból és megfelelő tudással. Ezek a típusok lényegében a kávégépek elitjét alkotják, hiszen csak egy szűk réteg képes őket szakszerűen használni, mert minden egyes műveletet a használójának kell elvégeznie rajta, ezért is írtuk, hogy ne ezzel indítsd az otthoni kávézásod felvirágoztatását.

kávégépválasztás1

Félautomata presszógép:

A kávégépek középkategóriáját ezek a típusok adják, használatuk könnyebb a félkaros társaiknál, ugyanis automata pumpával és hőmérséklet-szabályzóval rendelkeznek, tulajdonképpen csak a pumpát kell kézzel kezelni, a többit a masina elvégzi helyetted.

kávégépválasztás0

Automata kávégépek:

Ez a legismertebb és leginkább használatos változata a presszó gépeknek, elég a gombot, gombokat megnyomni és minden megy automatán, ahogy azt a gép neve is jelzi. A pumpa és hőmérséklet-szabályzó is automata, illetve előre programozott lefőzési módok vannak. Ezek a gépek megbízhatóak, de nem tudunk változtatni egy-egy típusú kávé elkészítésén, ha éppen nem felel meg az ízlésünknek.

kávégépválasztás2