Egészség

A szúnyogok miatt veszélyben vagyunk mindannyian

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává a globális felmelegedés nyomán - figyelmeztetnek a kutatók.

Az emberiség legnagyobb sikere most az lenne, ha sikerülne megállítani bolygónk felmelegedését.

shutterstock_1059762209

Az Egészségügyi Világszervezet a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunya vírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

shutterstock_711675304

A globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a világ csaknem teljes népessége ki lesz téve a betegségek fenyegetésének valamikor a következő öt évtized folyamán. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.
Ezekre a betegségekre eddig úgy gondolunk, mint szigorúan a trópusi területekre korlátozódó betegségekre. Holott már most felütötték a fejüket az olyan kedvező éghajlatú területeken, mint például Florida.
Az olyan helyeknek, mint Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei, amelyek eddig túl hűvösek voltak a vírusok számára, most olyan új betegségekkel kell szembenézniük, mint a dengue-láz.