Csillagok

Szülinapos híresség, Csukás István

Generációk nőttek fel a meséin, történetein, ma is ismertek felejthetetlen karakterei, sőt reneszánszukat élik az M2 jóvoltából.

Egyszer azt mondta valaki, hogyha Csukás István Nyugaton születik meg, valószínű, hogy Disney népszerűségével vetekedne. Ezt nem fogjuk már megtudni, de legyünk hálásak, hogy ez az ember hazánk gyermeke és olyan fantasztikus élményekben részesített oly sokunkat, illetve a gyermekeinket és reményeim szerint azok és azok gyermekeit is.
A legendás gyermekmese író 1936. április 2-án született Kisújszálláson, érdekes módon az írás iránt mutatott vágya nagykorúsága előtt bontakozott csak ki, előtte hegedűművész szeretett volna lenni, melyhez meg is volt a tehetsége, ám szakított a zenével. Leginkább a költészet érdekelte, újságíróként kereste a kenyerét, alapító tagja volt a Fiatal Művészek Klubjának, ami a hazai művészek ellenállási központja volt a szocialista-kommunista rendszerrel szemben. Később dramaturg lett a Magyar Televíziónál, majd a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadóhoz ment, hogy gyermekeknek írjon, később a kiadó főszerkesztője volt egészen 1985-ig azóta szabadfoglalkozású író. Verseskötetei mellett egymás után jelentette meg gyermekregényeit, mesekönyveit, verses meséit: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom vagy éppen Süsü, a sárkány. Munkáját, életművét számos díjjal, elismeréssel jutalmazták, színházat, iskolát és irodalmi díjat is elneveztek róla. Egyszer ezt mondta egy tévé műsorban:

„Az én időmben a mesékben az állatokat ruházták fel emberi tulajdonságokkal, ma ez sok esetben pont fordítva van.”