Kultúra

Alföldivel költözik a III. Richárd

Április 16-tól a József Attila Színházba költözik a Radnóti Színház egyik előadása. A III. Richárd különlegessége, hogy Alföldi Róbert, színészként ebben a darabban debütált a Radnóti színpadán.

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. William Shakespeare 1592 körül írt királydrámája, amelynek tárgya III. Richárd angol király hatalomra jutása és rövid uralkodása. A Hamlet után ez Shakespeare második leghosszabb darabja, amelyet ritkán adnak elő teljes terjedelmében. A sztereotípia, hogy Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? Erre keresi a választ a Radnóti előadása, amit 2018 februárjában mutattak be.

Alföldi Róbert és Kovács Adél a III. Richárdban Fotó: MTI/Illyés Tibor

Alföldi Róbert és Kovács Adél a III. Richárdban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A történet szerint Richárd kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja, és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Andrei Şerban rendezése viszont megosztja a közönséget és a kritikusokat is. Nem könnyű, ezt ne is reméljük ettől az előadástól. Mind a jelmezek, mind a fények és a díszlet azt sugallja, hogy ezen az előadáson gondolkozni kell.

Jelenet William Shakespeare III. Richárd című előadásából Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jelenet William Shakespeare III. Richárd című előadásából
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sőt, még utána is. Mert azzal, hogy lement a függöny és megtapsoljuk a színészeket, még nem megy ki a fejünkből az előadás. És épp ettől jó.
Alföldi Róbert Richárdja sokszor élvezettel tombol, de mindezt könnyed, szinte már természetes módon teszi. Uralja a színpadot, de ebben segítsége is Kováts Adél és László Zsolt személyében. Vas István fordításához ragaszkodtak a készítők, de azért átdolgozott szöveggel. Azért a lényeg így is megmaradt.

„Az istenért, el innen, rothadt ördög:
Pokollá tetted a jókedvű földet
S betöltötted átokkal s mély panasszal.
Ha gyönyörködöl undok tetteidben,
Csak nézd hentességed mesterművét.”

/részlet/