Konyha

Tudod, miért jó a mangalica húsa és zsírja?

Sokan gondolják azt, hogy a mangalica egészségesebb, mint a magyar fehér sertés. A mangalica azonban más miatt különleges.

„Egyél jót – a mangalicahús különleges” címmel április 18-ig az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) támogatásával és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szakmai közreműködésével kampányt indít a különleges sertéshús megismertetésére.

A kampány elsődleges célja az, hogy a Magyarországon őshonos sertésfajta különleges ízvilágára, beltartalmi értékeire, az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére ráirányítsák a figyelmet. A belföldi fogyasztás ösztönzése, illetve az ágazat stabilitásának segítése érdekében közel egy hónapon keresztül, 9 áruházban és üzletben kóstoltatnak mangalica termékeket országszerte – ismertette Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese.

Mangalica zsír

Mangalica zsír

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Tóth Péter arról is beszélt a kampány sajtótájékoztatóján, hogy Magyarországon jelenleg 10 ezer tenyészkocát tartanak, és évi 60-70 ezer hízót nevelnek fel, ezzel pedig a magyar sertésállomány 2 százalékát stabilan a mangalicasertés adja. A mangalicahúsból és az abból előállított termékekből származó árbevétel az exporttal együtt mintegy 12 milliárd forintot tesz ki. Ezen szeretnének a kampánnyal úgy változtatni, hogy minél több magyar emberhez jusson mangalica termék.

S hogy miért érdemes mangalica húst és zsírt fogyasztani? Nos, a közhiedelemmel ellentétben a mangalica nem egészségesebb a fehér sertésnél, koleszterintartalomban nincs különbség a két húsfajta között. De még a fehérjetartalomban sem. Azonban az állat lassú növekedésének köszönhetően a vitaminoknak és ásványi anyagoknak van idejük beépülni a mangalica szöveteibe, ezért ezekből az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen anyagokból a mangalicasertés húsa többet tartalmaz. Sültként a mangalica hús porhanyósabb, puhább, mint más sertésből készült étel, íze zamatosabb, színe pedig sötétebb.