Kultúra

A művészi kézműves alkotásokból nyílt kiállítás

Rings in water címmel nemzetközi formatervezői kiállítás nyílt a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A „Rings in Water”, vagyis Vízgyűrűk című nemzetközi formatervezési versenyt kézművesek, designerek és művészeti iskolák számára hirdette meg a Pozsonyi Népművészeti Központ. A magyarországi szakmai koordinációt idén először a budapesti Hagyományok Háza vállalta.

collage2

A verseny célja az volt, hogy ösztönözzék a népművészeten és a népi kézművességen alapuló modern használati tárgyakat létrehozását. Az iparművészeti, dizájn és művészi kézműves alkotások anyagát és elkészítését a regionális és nemzeti hagyományok ihlettek, forrásuk a hagyományok kézművesség és népművészet volt.

Magyarországról tizenhárman jelentkeztek a versenyre, a nemzetközi zsűri több alkotót is beválogatott a legjobb alkotásokból szerveződő vándorkiállításra. Mosonyi Éva tojásírót és Szente Krisztina fazekast díjazásban is részesítették.

collage5
Az iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, designerek és művészeti intézmények növendékei. Az utazó kiállítás második állomása Budapest, amit május 18-ig bárki megtekinthet. Sőt, a szervezők egy különlegességre is készülnek: április 10-én 17 órakor a kiállítás magyar kurátora, Illés Vanda, művészettörténész tart tárlatvezetést.

(A kiállítás március 22-től május 18-ig látogatható. )