Kultúra

Egy éjszaka, ami csak az irodalomé

Március 28-án különleges éjszaka lesz az irodalom szerelmeseinek. Az Irodalom Éjszakáján magyar színészek tartanak felolvasást európai kortárs szerzők műveiből. Imaházban, turkálóban és kávézóban is.

Az Irodalom Éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezik meg. Az irodalmi sétának 23 állomása lesz, Budapesten a VI. kerületben és Debrecenben. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek lesz. A program az elmúlt évben a VI. kerület központi területén zajlott nagy sikerrel, idén pedig a Nagykörút és a Hősök tere közötti részen kerül megrendezésre. Olyan helyszínek kerültek most is kiválasztásra, amelyekben nem szoktak befogadni felolvasásokat és színházi eseményeket, mint például egy imaterem, egy műteremház, egy nagyköveti rezidencia vagy éppen egy turkáló, ami különleges hangulatot biztosít a felolvasásoknak.

Negyedik alkalommal rendezik meg, ezúttal két helyszínen

Negyedik alkalommal rendezik meg, ezúttal két helyszínen

A projekt az EUNIC Hungary, a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kezdeményezésére jött létre 2016-ban, Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával. Olaszország például Gianni Celati A szerelem rengetege című elbeszélésével vesz részt az eseményen, melynek magyar fordítását Vass Éva készítette. A művet pedig Szikszai Rémusz fogja felolvasni az Ellátótérben.

A program 19:00-kor kezdődik és 23:00-ig tart. A közönség vándorol a helyszínek között, és mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg félóránként, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán. A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődik a közönség. A Radnóti Színház tagjain kívül olyan színészek társulnak a rendezvényhez, akik kötődnek a Radnótihoz.
Az Irodalom Éjszakájához idén Debrecen is csatlakozott, itt is a belváros különböző helyszínein párhuzamosan zajlanak a 10-15 perces felolvasások a Csokonai Színház színészeinek tolmácsolásában. A belépés minden helyszínére ingyenes. Előzetes regisztráció nem szükséges.