Siker

Egy pszichológus naplójából 3.

Kata 42, éves, két iskoláskorú gyerekkel. Azért jött terápiára, mert a férje megcsalta, s ő úgy érzete ezt nem éli túl.

– Sokat gondolkoztam – mondta rögtön a beszélgetés kezdetén, hogy azért szedtem-e föl tíz kilót, mert a férjem egyre kevésbé törődött velem, vagy fordítva, azért kezdett el hanyagolni, mert már nem olyan karcsú a derekam, nem olyan hamvas a bőröm.

shutterstock_727101457

– Nem tudom – sóhajtott Kata -, de tény, hogy valahol, elromlott minden. Talán az első gyerek születése után kezdődött. A sok álmatlan éjszaka, az, hogy a mellem a tejtől begyulladt, és semmi kedvem nem volt a szexhez. Talán az volt a baj, hogy, a férjem még fiatal volt, amikor Andris született, s féltékeny a fiára, aki elvette tőle a szerelmes együttléteket, a hétvégéket, amikor délig ki sem keltünk az ágyból? Nem tudom. Úgy emlékszem ekkor még rendbe jöttek a dolgok. Sikerült lefogynom, fiatal bőröm szépen rendbe jött, a mellem visszakapta régi formáját, s az éjszakákban visszataláltunk egymáshoz. Csakhogy jött Kinga lányom, akivel meghíztam közel húsz kilót, és nem tudtam csak tízet visszafogyni.

Az évek is teltek, a gondok is halmozódtak. Napközben persze el tudtuk tagadni, hogy baj van a házassággal, de az ágyban minden kiderült. Egyre gyakrabban előfordult, hogy Nándi kudarcot vallott. Az újabb sikertelenségtől való félelem állandó szorongássá fajult benne is, bennem is. Kerültük hát az együttléteket. Sokáig úgy tettünk, mintha minden rendben lenne. De ez hazugság volt, ami megmérgezte a kapcsolatunkat. Egyre ingerültebben szóltunk egymáshoz. A végén már a gyerekek is érezték, hogy a szüleik nem szeretik egymást.”

Végül megoldódott a dolog. Kata rájött, hogy férje nyolc hónapja tartó viszonya kihűlőben van. Az utolsó ülésen Kata elmondta, hogy a férje rájött, hogy jobb neki otthon, a családi ágyban. S mivel elmúlt belőle szorongás, megint tudnak örülni egymásnak az ágyban. Szóval bármilyen furcsa, Kata házasságát az hozta rendbe, hogy a férje megcsalta.