Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott. A verseny megálmodói elsősorban olyan innovatív, ám mégis népszerű alapanyagokból készült ételek nevezését várták, mely elvárásaik szerint kiérdemelheti a „Magyarország étele 2019” címet. További feltétel volt a nevezőkkel szemben, hogy az étel a legtöbb (átlagos felszereltségű) konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a hazai igényeknek. Kiemelten fontos szempont, hogy a pannon gasztronómiai hagyományok fenntartása mellett a hazai alapanyagok megjelenése hangsúlyos legyen, egyben a magyar piac elvárásait is kövesse , így nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie. A versenyre hazánk minden szegletéből érkeztek a versenyzők, a fogások között ugyanúgy jelen voltak vad, hal, sertés, illetve mangalica, valamint kacsa ételek is. Kötelező alapanyag volt a Naszálytej, és a darálthús, illetve a Zöldfarm BIO Tejfölje.
Hajdú-Bihari röfögő
A döntőbe jutott ételek fantázianevei:
Fejedelmi Szivar
Örökség Trilógia 2019
Hoppácska
A hegy ajándéka!
Etyeki daráltas
HaPoTuPi
Hajdú-Bihari röfögő
Nagymamám mondta
Tüskevár
Csabai ízekbe zárt őz
Délibáb
Apukám Kedvence
A verseny győztese a Páratlan páros nevű csapat lett, így a Hajdú-Bihari Röfögő fantázianevű étel nyerte el Magyarország étele 2019 címet.
Másodikként végzett: Kapos Catering – Pap Zoltán és Tapaszti Adrián, ételük: Vargányával, parajjal töltött jércemell, kecskesajtos kolbász, babosrétes, dödölle kapros túróval, paprika mártás, tejfölhab