Otthon

Kitörés a Mama Hotelből

Ha egy fiatal pár valamelyikük szüleinél lakik, két év alatt megtakaríthatják saját lakásuk önrészét

A népszámlálási adatok szerint a 20 és 40 közötti korosztály egyharmada nem tudta elhagyni a szülői házat, mert nincs pénze saját lakás vásárlására, és az albérlet is nagyon drága.

Pesten az átlagos albérleti díj 100 000 Ft, Veszprémben 75 000, Kecskeméten 73 000, Győrben 72 000 forint havonta. Ugyanakkor egy kicsi, 40 m2-es lakás ára Budapesten 21 600 000 Ft. Ebből kiszámolható, hogy egy körülbelül négyévi albérleti díjat kell megspórolnia valakinek ahhoz, hogy saját lakása önrészét be tudja fizetni.

IMG_245222.exJPG_resize

Ehhez persze addig a Mama Hotelben kell laknia. Ha a párja is hasonló helyzetben van, és együtt tesznek félre szigorú következetességgel, az idő a felére rövidíthető – legalábbis elméletileg. Mert az árak folyamatosan növekednek, és az építő cégek ezer trükköt tudnak, hogy magasabb legyen a nyereségük.

Miskolcon, Pécsett és Kecskeméten valamivel kevesebb idő alatt lehet félretenni az önrészt, Székesfehérváron és Debrecenben viszont sokkal tovább tart ugyanez.

okb2138_resize

Szerencsére, a költségeket többféle módon is lehet vagy lehetne csökkenteni.

A Belvárost és az elővárosokat elhagyva máris olcsóbb minden.

Az építkezési technológiákban is végtelen tartalék van. Magyarországon elég szűken értelmezzük, mi számít lakóépületnek. Rengeteg olyan megoldás van, ami mindenütt másutt sikeres a világban, de rugalmatlan elvárásainknak nem felel meg.

Az új technológiák egyik legutóbbi bemutatkozása a napokban volt, amikor Horizont Global Kft bemutatta Fészekház projektjét. A könnyűfémszerkezetes ház – a gyártó tájékoztatása szerint – „nagyságrendekkel alacsonyabb áron” készül a hagyományosnál.

Bemutatták a családalapító, fiatalok pároknak készülõ F?

A házat kifejezetten a CSOK-osoknak tervezték.

Mivel a „nagyságrend” legalább egy nullát jelent, az ígéretet vegyük jelképesnek. Már csak azért is, mert a képek tanúsága szerint a házhoz elég komoly alapot kell készíteni, ami manapság meglehetősen ritka az ilyen szerkezetű házaknál.

Bemutatták a családalapító, fiatalok pároknak készülõ F?

Ettől függetlenül, hihető, hogy a Fészekház gyorsan, sok-sok saját munkát is felhasználhatóan tud megépülni, és „garantált minőségű, energiatakarékos” otthon válhat belőle.

Bemutatták a családalapító, fiatalok pároknak készülõ F?

Egy árajánlat-próbát megér. A gyártó honlapján megadhatjuk igényeinket, és választ kapunk arra, mennyiből jönne ki saját házunk.

Igaz, akik a városokban akarnak maradni, azoknak ez a lehetőség kiaknázhatatlan, hacsak nem gondolják meg magukat, és nem költöznek ki a vonzáskörzetbe.