Szerelem

Se a testnek, se a léleknek nem jó, ha nincs szex

Testünkre és a mentális állapotunkra is hatással van, ha hosszabb ideig nem élünk nemi életet. És nem jótékony ez a bizonyos hatás. Vagyis az önkéntes cölibátust senkinek sem ajánljuk, ha pedig párkapcsolatban élsz, és úgy nincs szex, akkor már te is tudod, hogy mit kell tenned.

A leggyakrabban azt halljuk, hogy a szex hiányában feszültebbek leszünk. Így van. A szex segíthet levezetni a felgyülemlett feszültséget, így a hiányában a stressz teljesen lefoglalja az elménket. Szeretkezés közben ugyanis oxitocin és endorfin termelődik a szervezetben, amitől nyugodtabbnak, boldogabbnak érezzük magunkat.

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

A másik gyakori tény, hogy a prosztatarák esélyét is növeli, ha nincs rendeszesen páros ágytorna. Az Amerikai Urológiai Szövetség tanulmánya szerint a rendszeresen nemi életet élő férfiaknak 20 százalékkal kisebb az esélye arra, hogy prosztatarákosak legyenek. A szakemberek szerint ennek azaz oka, hogy ha a férfi elélvez, akkor a káros anyagok egy része távozik a prosztatából. De azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen, legalább heti egyszer élnek szexuális életet, a felére csökken az esélye annak, hogy erekciós problémáik legyenek.

És, ha ez még nem elég, akkor a teljes immunrendszerünket is gyengítheti a szex hiánya. Ez nőkre és férfiakra is igaz. Azok, akik hetente legalább egyszer vagy kétszer szeretkeznek, egészségesebbek, még vitaminok nélkül is.

Fotó: iStock.com/nd3000

Fotó: iStock.com/nd3000

Ha párkapcsolat mellett élsz szex nélkül, akkor vedd úgy, hogy lényegében már nincs is kapcsolatod. Szomorú, hogy mennyi pár – házaspár is – él szex nélkül. Akik így tesznek, azok bizonytalanok, nem csak kapcsolatukban, hanem magukban is. A szex egyszerre lelki és érzelmi kötődés. Ennek hiánya mindenkit gyengít.