Egészség

Ezek a fogorvosi ellátások ingyenesek

Egy tökéletes, hófehér fogsor az életben fél siker. Legyen szó ismerkedésről, állásinterjúról, vagy üzletkötésről. A mosoly mögül elővillanó gyönyörű fogak azt sugallják, hogy viselőjük egészséges, sikeres és jómódú.

S ez tulajdonképpen igaz is. Hiszen a hiánytalan fogsor nagyon ritka, a fogorvosi ellátás viszont nagyon drága. A bonyolultabb fogorvosi beavatkozások, fogpótlások rengeteg pénzbe kerülnek. És egyre több embernek nincs módja megfizetni ezt.

shutterstock_1213652983

A fogorvosi ellátás azért drága, mert drágák a műszerek, az anyagok, a finanszírozás pedig nem megoldott.

1995-ben az államilag finanszírozott fogorvosi ellátást megszüntették. Csak a nyugdíjasok és a kiskorúak ellátására korlátozták, az aktív korosztály nem kaphatott ingyen semmilyen fogorvosi ellátást, kivéve az elsősegélyt. Ez rendszerint foghúzást jelentett.

Valamennyit enyhült a helyzet azzal, hogy az aktív korosztályoknak a fogmegtartó kezelése is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel / lánykori nevén és a továbbiakban az OEP-/ finanszírozás körébe került.
Elvileg mindenki tartozik egy OEP-finanszírozott fogorvoshoz, akik általában a régi SZTK területén működnek. Ha ide elmegy a beteg, akkor ingyenesen betömik vagy kihúzzák a fogát, esetleg gyökérkezelik,. Vagyis ingyenes a fog és szájbetegségek kezelése, fogmegtartó kezelés az amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként de csak évente egyszer, ingyenes a fogsebészeti ellátás, fogkő-eltávolítás, ínyelváltozások kezelése. Az a probléma, hogy a térítés nem megfelelő nagyságú, a valós költségeket nem minden esetben fedezi, ezért a fogorvosok igyekeznek spórolni.

shutterstock_773757976

Nyugdíjasoknál a fogpótlások alapesetét is az OEP támogatja, tehát csak a fogtechnikai önköltséget kell fizetniük a kivehető fogpótlásfajtákhoz. A koronát, hidat, rögzített pótlásokat nem téríti az OEP.