Konyha

Nassolás lelkiismeret-furdalás nélkül - Szűz madártej

Valami oknál fogva sokáig nem szerettem a madártejet, majd az egyik kedvencem lett, és mióta tudom, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az ne okozzon esztétikai hátrányokat, nyugodt lelkiismerettel fogyasztom.

Jó ideig azt hittem, hogy a madártej egy ízig-vérig magyar étel, ám sok évvel ezelőtt nagyon meglepődtem, hogy ez az édesség eredetileg franciákhoz köthető. Ennek ellenére szerintem ez is annyira elterjedt a Kárpát-medencében, hogy minden egyes családban megvan a háziasszonyok módszere arra, hogy hogyan is készítsék el. Én most egy low fat, vagy zsírpárna barát, esetleg reform, netán elhízásmentes elnevezésű verziót ajánlok neked.

Szűz madártej

Hozzávalók (családi adaghoz):

Madártejhez

1.5 l magtej (mandula vagy rizs, a legjobb, ha készíted el, mert akkor abban nincs tartósítószer)
8 tojás sárgája (hazai, megéri piacon venni termelőtől, nem nagyáruházban)
200 g eritrit, esetleg nyírfacukor (kinek milyen cukorpótló vált be)

2 vaníliarúd belseje

A fehérjehabhoz
8 db tojásfehérje
25 g eritrit, esetleg nyírfacukor (kinek milyen cukorpótló vált be)

madártej

 

Elkészítés:

Kezd magával a madártejjel, előbb tedd egy tálba a tojássárgáját, a magtejet, a vaníliát és ad hozzá az eritritet, majd gőz felett, folyamatos keverés mellet addig főzd, míg sűrű nem lesz. Amikor megvagy, öntsd egy nagy tálba és hagyd állni, néha megkeverheted amíg teljesen ki nem hűlt. Ezután következik a hab, vegyítsd az eritritet a tojásfehérjével és verd habbá, majd helyezd egy tálba. Egy másik nagy edénybe önts magtejet, forrósítsd fel, ha már elég forró kanalazd bele a habot, akkora adagokat, amekkorákat a tányérba szeretnél tenni. Pár percig főzd, majd helyezd a madártejre a habot.