Konyha

Mindent a kávéról (A kávégépek nyomában)

A kávé történetéről szóló cikksorozatunk utolsó darabjához értünk, de újabb kávés témákkal fogunk jelentkezni.

Az időszámítás előtti 600-as évektől eljutottunk napjainkig, Etiópiától indultunk és valamennyi földrészt érintettük valamilyen formában a kávé kapcsán. A kávé napjainkra a mindennapi élet részét képezi a legtöbb társadalomban és nemhogy nem akar kimenni a divatból, de még magasabb szintre kíván eljutni. Az utóbbi 10 év gasztronómiai változásai az otthoni kávézást is kezdik a kiváló minőség felé terelni. Egyre többen vásárolnak maguknak kávégépet, kávé darálót és igyekeznek otthon, maguk elkészíteni a kávéjukat, ahogy azt elképzelték. Arról írtunk már, hogy az eszpresszó gép feltalálása milyen meghatározó volt 1901-ben, ám ezt követően is több fontos mozzanat zajlott le. 1906-ban George Constant Washington angol kémikus feltalálja az instant kávét Guatemalában, majd 1933-ban Luigi De Ponti kifejleszti a kotyogó kávéfőzőt. Hatvan évvel később FAEMA bemutatja a világ első elektromos szivattyús presszógépét. 1971-ben létrejön a Starbucks kávépörkölő üzem Seattle-ben. A kávé és a kávé kultúra folyamatos változásokon esik át és megjósolhatatlan a jövője, ám az biztos, hogy jelentőségét sosem fogja elveszíteni.

Fotó: Unsplash/ Joshua Davis

Fotó: Unsplash/ Joshua Davis