Otthon

Napokig rossz volt a Facebook – feljött a Telegram

A Telegram egy orosz csevegőprogram, amely hatalmasat nyert a Facebook bénázásán.

Gondolom, te is küzdöttél a Facebokkal az elmúlt napokban, mi is gondban voltunk vele. Ha visszanéznéd bejegyzéseinket, láthatnád, hogy néha csonkán sikerült feltölteni őket, máskor meg sehogyan sem. Nem tudom, te mit csináltál azokban az órákban, amikor üzeneteidet nem fogadta a rendszer, mi – ha nem is türelmesen, de tehetetlenül – vártunk.

Nem így mások. Ez a másfél napos (?) üzemzavar azonnal hárommillióval megugrasztotta az orosz versenytárs, a Telegram csevegőprogram használóinak számát.

04Telegram

Éppen akkor, amikor a Telegram és egyik alapítója, Pável Durov tízezres tömeg előtt beszélt Moszkvában az internet szabadságának fontosságáról.

Pavel Durov a testvérével alapította a céget, aminek központja ma Berlinben van. (Kép: Wikipédia)

Pavel Durov a testvérével alapította a céget, aminek központja ma Berlinben van. (Kép: Wikipédia)

De, mi is az a Telegram? Elsősorban egy alkalmazás, amelyet könnyű letölteni, és sok nyelven ért, köztük magyarul is. Arról híres, hogy a Facebokkal ellentétben eddig senki nem tudta feltörni, holott a világ összes titkosszolgálata érdekelt volna ebben.

015b866de20ab65telegran_resize

A program legendás biztonságosságát sajnos az iszlám terroristák bizonyították a legjobban, akik valamennyi digitális lehetőség közül egyedül ezt használták, mint kihallgatásaikkor elismerték.

Az alkalmazás éppen ezért az üzleti világban is rendkívül népszerű, de erről szinte soha nem esik szó. Komoly, dollár milliárdokat érő információk mostanában nem kerülhetnek emailbe, telefonos beszélgetésbe, SMS-be: ezek a Telegramon cserélnek gazdát.

03shutterstock_625953347_resize

A beszélgetéseknek sehol nem marad nyomuk, sem a Felhőben, sem a szervereken, sem a saját számítógépünkön, telefonunkon. A kapcsolat bontása után azonnal életbe lép az üzenetek önmegsemmisítése. A program még azt is jelzi, ha valaki megpróbál képernyőképet készíteni a csevegésről.

Az üzenetek a megszokott formátumok: szöveg, kép, hangfelvétel, videó, és méretük nincs korlátozva.

Egy viszonylag egyszerű regisztrálás után akár kétszáz ember is cseveghet egymással, ha ez az igény, a csoportokban több százezer embernek van hely.

05shutterstock_188068178_resize

Nincsenek reklámok, teljesen ismeretlen az adatok – az adataink és szokásaink – olyan ijesztő mértékű kiadása, amit a Facebookon tapasztalunk. Éppen ellenkezőleg: a Durov testvérek azért alkották meg azt a programot, hogy az orosz ellenzékiek a lehallgatás veszélye nélkül tudjanak egymással csevegni. Mára nagyon kinőtte magát, hiszen napi egymilliárd üzenet áramlik csatornáján, és a világ minden szegletében használják. Egy másik alkalmazás „tartja el”, a VK (V kontaktye = Kapcsolatban), amely a Facebook orosz hasonmása, ezért nem kellenek reklámok az oldalaira.