Siker

Karok, és lábak nélkül szülte és nevelte fel a kisfiát a szájjal festő művész

Két éven át állt egy szobor London leghíresebb terén, a Trafalgar Squaren. Kezek nélküli, súlyosan fogyatékos, fiatal, várandós nőt ábrázolt.
Modellje, a meztelen, nyolc hónapos terhes Alison Lapper maga is művész. A szobor, amelyet a barátja készített róla, fehér márványból készült, tizenkét tonna súlyú és 3.55 méter magas.

shutterstock_336202352

Amikor a szobrot leleplezték, a legnagyobb televíziós csatornák élőben közvetítették az ünnepséget. A szakadó eső ellenére hatalmas tömeg várta az eseményt. Alison Lapper kerekesszékben ült, ölében a fiával, az akkor ötesztendős Paryssal és arról beszélt, sokáig nem is hitt abban, hogy valaha is szülhet. Büszke magára, amiért volt bátorsága a szerelemre, majd az anyaságra. Elmondta, fia, aki most ötéves, még nem szégyelli őt. De tudja, lesz majd egy időszak az életükben, amikor Parysnak kellemetlen lesz, hogy az anyja súlyosan fogyatékos, de ez az idő majd elmúlik. Alison volt az első fogyatékos, akik 26 évesen a Brighton Egyetemen képzőművész szakon végzett, ráadásul kitüntetéssel.

Alison 1965-ben született. Édesanyja nem volt képes elfogadni a karok és lábak nélküli kisbabát. Ezért csecsemőotthonba került, majd gyermekotthonban nőtt fel. Nehéz volt a gyerekkora, mégis megtanul karok nélkül, önállóan élni, szájjal festeni, csökevényes lábaival tartani és beállítani a fényképezőgépet. Sokszor saját testét használta művészete tárgyaként. És egyre híresebbek lettek képei és ő maga is. Amikor teherbe esett, úgy döntött megtartja a babát.

Alison Lapper and her son Parys

– Ha terhes vagy – mesélte életének ezen időszakáról –, mindenki azt kérdezi tőled, fiú lesz, vagy lány. Tőlem ellenben mindenki azt kérdezte: biztosan nem örökli a fogyatékosságodat? És persze arra is mindenki kíváncsi volt, hogy az apukája is fogyatékos-e? Nem, nem az, válaszoltam dühösen az ilyen kérdésekre. Miért olyan elképzelhetetlen, hogy egy ép férfi fogyatékos nőt szeressen? És miért olyan elképzelhetetlen, hogy egy karok nélküli nő gyereket szüljön? Elvégre nem a méhe hiányzik.
Alison nem volt hajlandó elbújni a világ és a világ kérdései elől. Büszkén vállalta testét, megengedte, hogy filmet forgassanak terhességéről és a szüléséről. Kisfia császármetszéssel jött a világra a terhesség 36. hetében, tökéletesen egészségesen. Az orvosok azonnal édesanyja mellére tették, és a kisfiú mohón szopni kezdett. A filmben, amelyet Alisonról forgattak, az asszony a szülés után azt mondja, soha életében nem volt ilyen boldog. És soha nem is merte remélni, hogy ilyen boldogságban része lehet.

220px-Alison_Lapper

Fia immár 19 éves és büszke édesanyjára, aki kezek nélkül, csökevényes lábakkal is teljes életet élt. Felnevelte őt és előítéletektől mentes, nyitott emberré tette. Éppen olyanná, mint amilyen ő maga.