Közélet

Ez a tini az idei Nobel-békedíj nagy esélyese

Egy pici lány óriási mozgalmat indított, mert az látta, hogy a világ urai felelőtlenek és tehetetlenek.

Tegnap három norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte Greta Thunberg 16 éves svéd diáklányt, aki ezidőtájt a leghatásosabb szószólója annak, hogy a háborúk legfőbb oka már ma is az éghajlatváltozás.

De, ki törődik egy kislánnyal?

Greta meglehetősen tudatosan élte idáig az életét, nem ült repülőre, nem fogyaszt húst, igyekezett kevés új dolgot vásárolni, nem pazarolni semmivel. Megnézte, mi miből és hogyan készült, ezért az erdőirtások árán készülő újságokat nem veszi meg. Viszont figyeli és erősen elemezi a híreket.

Látván, hogy a társadalom közömbös, a politikusok egészen mással vannak elfoglalva, egy pénteken kiállt a stockholmi parlament elé azóta legendássá lett „Sztrájk a klimáért” feliratú táblájával. Egyedül volt, de hitt abban, hogy hamarosan mellé állnak iskolatársai is, nem csak Svédországban, de az egész világon. Sokat tanult a floridai Parkland gimnázium tanulóitól, akik az ottani tömegmészárlás után nem mentek be osztálytermeikbe, hanem követelték fegyvertartási törvények megváltoztatását.

SWEDEN-CLIMATE-DEMONSTRATION

A mai világban az ilyesminek gyorsan híre megy, és tavaly március 14-én már a világ 100 országában tüntettek vele a tanulók.

A pici lány jelentős tényezővé vált, olyannyira, hogy meghívták a 2018. december 3. és 14. között megtartott katowicei COP24 nemzetközi klímakonferenciára előadónak. Greta mindenkit elhomályosító okos, kimért, mégis szenvedélyeket kiváltó beszédében a világ vezetőinek arcába mondta: „Ellopjátok a jövőnket!”

Idáig is figyelt rá a világsajtó, de ezzel a felszólalásával már vezető hír volt a CNN és a BBC híradóiban is. Azt mondta a politikusokról – „Nem elég felnőttek ahhoz, hogy kimondják, mi a helyzet pontosan. Még arról a teherről sem hajlandók beszélni, amit ránk, gyerekekre hagynak. Engem azonban nem érdekel a népszerűség. Engem a klímával kapcsolatos igazság és az élő bolygó érdekel.”

Azóta Greta fáradhatatlanul járja a világot, péntekenként hol ebben, hol amabban a fővárosban csatlakozik a környezetvédő diáktüntetésekhez – párizsi megjelenéséről mi is írtunk már itt.

Mi pedig csodáljuk őt. Már csak ezért is, ahogy tökéletes angolsággal, okosan, felnőtt közönségének minden tagját elbűvölve és elgondolkodtatva beszél. Ha Gretanak sok sikert kívánunk, azzal magunknak kívánunk egy tisztább és minden élőlénynek élhetőbb világot.