Életmód

Akkor gyerünk múzeumba!

Biztató előjel, hogy kisütött a nap, de könnyen lehet, hogy március 15-én délben éppen a nyakunkba szakad egy tavaszi zápor. Míg eláll, irány egy fedett hely! Sok múzeum tart ma ingyenes napot - ünnepi programokkal.

Talán az egyik legszebb és legtisztább ünnepünk az 1848-as szabadságharc napja. A történelmi tények megmásíthatatlanok, az óvodásoktól kezdve a legidősebb generációkig mindenki ismeri Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór, Táncsics Mihály, sőt Landerer nevét is. Ha ma valaki azt mondja Pilvax kávéház, ha azt mondja a Nemzeti múzeum kertje,vagy sorolni kezdi a Mit kíván a magyar nemzet? pontjait – mind ugyanarról beszélünk, mind ugyanarra gondolunk.

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete március 15-e, a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1990 óta ez a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük. (oszk.hu)

A Budavári Palota Hunyadi-udvara esti díszkivilágításban 2017. november 10-én. Balról a Magyar Nemzeti Galéria C épülete, jobbra a palota kupolája és a Mátyás-kút, Stróbl Alajos alkotása látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budavári Palota Hunyadi-udvara esti díszkivilágításban 2017. november 10-én. Balról a Magyar Nemzeti Galéria C épülete, jobbra a palota kupolája és a Mátyás-kút, Stróbl Alajos alkotása látható.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A mai napon országszerte rengeteg program várja a családokat, gyerekeket, felnőtteket, s arról se feledkezzetek el, hogy nagyon sok helyen ingyenes a múzeumi belépés.
Budapesten többek között a Várban a Hadtörténeti Múzeum és a Nemzeti Galéria várja ingyenes nyitva tartással a látogatókat. A Nemzeti Múzeum nemcsak ma, de egész hétvégén programokat kínál.
Induljatok, szép nap nap ez a mai!