Egészség

A mammográfiát nem kell túlzásba vinni

A negyvenes éveikben járó nőknél az emlőrák szűrés gyakran hamis eredményekkel jár. Előfordul, hogy előrehaladott daganatot mutat a mammográfia, amiről a biopszia kideríti, hogy tévedés.

Csakhogy az az idő, ami a hamis eredmény és a mintavétel között eltelik rettenetes rombolást okoz az érintett nők idegrendszerében. A ráktól valófélelem, olyan erős lehet, hogy betegséget okozhat.

shutterstock_1130966417

Ötven éves kor után a kétévente végzett emlőrákszűrés, éppoly eredményes, mint az évenkénti mammográfia sőt még a sűrű emlőállományú és a menopauza enyhítésére hormonterápiában részesülő nők esetében is – derítette ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.
Több mint 900 ezer amerikai nő adatainak elemzése alapján vonta le ezt a következtetését a mellrák tanulmányozásával foglalkozó Breast Cancer Surveillence Consortium legújabb tanulmánya, amely az Amerikai Orvostársaság JAMA Internal Medicinecímű folyóiratában jelent meg.
A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha kétévente végeznek mammográfiát a 40-es éveikben lévő, rendkívül sűrű emlőállományú nőknél, sokkal valószínűbben mutatnak ki előrehaladott és nagy daganatot, mint az évente végzett vizsgálatoknál, ám utóbbiak több, később hamisnak bizonyuló pozitív eredményt hoznak. A sűrű emlőállomány – sok mirigy és kötőszövet – az jelenti, hogy a röntgensugarak nehezebben hatolnak át a szöveteken.

A növekvő életkor és a sűrű emlőállomány a mellrák legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak – idézte Karla Kerlikowsket, a Kaliforniai Egyetem professzorát, a tanulmány egyik szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál. A hamis pozitív eredmények miatt több vizsgálatot, köztük biopsziát, ultrahangot és mammográfiát végeznek el olyan nőknél, akik nem szenvednek a betegségben.

A Kaliforniai Egyetem és a Seattle központú GHRI egészségkutató intézet kutatócsoportja egy közelmúltban közzétett másik tanulmányában hasonló következtetésre jutott a mammográfia gyakoriságának szükségességéről a 66 és 89 év közötti nők körében.
forrás MTI