Egészség

Ne gondold, hogy a kutyasétáltatás olyan egészséges

Például jeges havas időben biztosan nem. Nagytestű kutyák sétáltatása pedig olykor kifejezetten veszélyes, különösen idős emberek esetében.

Egyáltalán nem ritka, hogy egy rosszul nevelt, vagy neveletlen eb, elrántja a gazdáját. Ez különösen télen, havas, jeges utcákban lehet veszélyes. S bár fiatalabb korban sem kellemes, ha a pórázon vezetett kutyus elrántja a gazdáját, idősebb korban az esés súlyos következményekkel is járhat.

shutterstock_540744901

Holott a kutyasétáltatás gyakran javasolják, az orvosok, mint az egészség megőrzésének egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módját. Ha a kutyasétáltatás jó levegőn történik, erdőben, mezőn, akkor kirándulásnak is remek. A mozgás idősebb embereknél lassítja a csontritkulást, mentális egészségüknek is jót tesz.
Mindazonáltal a kutyasétáltatással kapcsolatos sérülési kockázatok jelentősek. Még akkor is, ha a kutyus jól nevelt, egy macska, vagy egy másik kutya megpillantásakor, a pórázon vezetett állatok akkorát képesek rántani az őket vezető karon, hogy megnő a ficam, az izomhúzódás veszélye.
shutterstock_521530777

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmány részletesen foglalkozik a pórázon vezetet kutyák által okozott egészségügyi kockázatokkal
A tanulmány szerint a kutyasétáltatáskor megsérült időseknél leggyakrabban – az esetek 17 százalékában – csípőcsonttörést diagnosztizáltak. Ez azért adhat okot az aggodalomra, mert a 65 évesnél idősebb pácienseknél a csípőcsonttöréssel összefüggő halálozás közel 30 százalékos.

A folyóirat azt javasolja, hogy ha nagytestű kutyát tartunk, mindenképpen vigyük el kutyaiskolába, ahol megtanítják az alapvető engedelmességre, ezért póráz nélkül is nyugodtan sétáltathatjuk őket. A másik megoldás pedig, a kisebb testű kutyusok tartása