Otthon

Jó esetben, rengeteg jó ötletet hozol haza a munkahelyedről

Ha szerencséd van, számtalan értékes dolgot tanulhatsz a munkahelyeden, még lakberendezésből is.

(Ebben a bejegyzésben illusztrációként a Google cég irodabelsőinek képeit használjuk a világ különböző tájairól. A képek forrása a Pinterest, a Facebook és a YouTube volt.)

vm.r.02

Volt szerencsém jó pár évvel ezelőtt a világ egyik legmenőbb cégénél dolgozni. Az már a bejáratnál kiderült, hogy egy multi jóval igényesebb megoldásokat engedhet meg magának – a kilincsektől a falba süllyesztett WC-tartályokig – mint én odahaza, szerény hajlékomban.

vm.r.03

Hogy legjobban és azonnal mit irigyeltem meg? Hát, a teljesen automata kávéfőzőt. Az akkoriban még nagy szám volt, otthoni használatra nem is volt senkinek, amúgy ma sem a legolcsóbb. Nem tudom, miért, de abba teljesen beleszerettem. Ahogy telt rá, rögtön vettem egyet, és a mai napi örömmel kapcsolom be, és büszkén hörpintgetem az első reggeli kávémat. (Véletlen, hogy ugyanaz a márkája, mint a cégem gépének volt?)

vm.r.04

Tetszett a mosogatógép (az sem volt túl elterjedt akkoriban), a légkondi (na, az sem), az embert körülölelő íróasztalok, az ezerfunkciós telefonok, a minőségi hintamechanikás forgószékek, a csupa tükör-króm-rozsdamentes acél WC, a lamellás függönyök, a futópálya puhaságú, szokatlan színű, gumiból készült szőnyegek és így tovább.

vm.r.05

És, ahogy itt most körülnézek a szobámban, ezek – kevés kivétellel – nálam is feltűntek a későbbiekben. Véletlen? Hazudnék, ha tagadnám, nem csak emberileg, a munkámban, de még ízlésemben is formált az a cég, és hálás vagyok érte.

vm.r.06

Pedig, érdekes módon, az egy kifejezetten konzervatív stílust igyekezett megtartani, annak ellenére, hogy a legújabb technológiai cégek között is a leginnovatívabb volt. De, ezt nem kívánta irodabelsőiben tükröztetni.

vm.r.07

Manapság már elvárás lett, hogy iroda nem akarjon irodának látszani. Legyen otthonos, vagy még annál is lazább, kötetlenebb hely. Alkalmas mindenféle egyéni és közösségi alkotásra, legyen intim és ösztönző, legyen társasági és kreatív gondolatokat kiváltó.

vm.r.08

Az is lehet, hogy a közvetlenségre törekvő, haverkodós, „csak érezd lazán” magad stílusú helyek tömeges elterjedése már túlzás. Lehet, hogy egyfajta hazugság, egyfajta kiszipolyozása az emberi energiáknak.

vm.r.09

Miért érezzem magam annyira otthon a munkahelyemen, ha van nekem saját otthonom is? Mi, magyarok nagyok vagyunk abban, hogy úgy gondolkozzunk – „Adj ide nekem egy csomó pénzt abból, amiből ezt az irodai játszóteret építetted nekem, én beérem egy hagyományosabbal is, és meglátod majd, milyen kreatívan költöm el a pénzt”.

vm.r.10

A vállalatok szeretnek képeket közzétenni közösségi tereikről, és kevésbé a munkapadok világáról, ahol a tényleges munka folyik.

vm.r.11

A hatékonyság komoly határokat szab a lazaságnak, és különben is – nem mindenki dolgozik kreatív munkakörben. Persze, ha azt kérdezed, kíván-e különleges újításokat a számlázás vagy az ügyfélszolgálat, akkor az ott dolgozók azonnal rávágják – Igen! És igazuk is van. De, nagyon nehéz átalakítani munkakörnyezetüket.

vm.r.12

Mégis, lehet, hogy hamarosan ez az új iroda-stílus ugyanúgy átszivárog az otthonokba, mint egykor az én cégemé hozzám? Még később pedig tananyag lesz, mint egy gyönyörű, art déco bankbelső, vagy egy Bauhaus villa berendezései?

vm.r.14

Addig is, itt egy videó arról, milyen most a Google központi irodájának belseje. Te milyen ötletet vennél át innen?