Te + Én

Ezek egy párkapcsolat legfontosabb állomásai

Jed Diamond amerikai pszichológus 40 év kutatás után arra jutott, hogy az emberek többsége megtalálja élete nagy szerelmét. Az, hogy ezt ők nem veszik észre annak több oka is van, de sokan nem elég kitartóak, és nem várják meg, hogy mi fog történni. Inkább feladják.

Jed Diamond szerint az első, és legfontosabb a szerelembe esés. Persze, hisz e nélkül semmi sem lenne. Ilyenkor csakis tökéletesnek láthatod a másikat, úgy érzed nincs semmi hibája, minden imádsz benne és rajta. Ám ez nem marad így örökké. A rózsaszín köd előbb-utóbb eloszlik, de ettől még nem kell kiábrándulni. Jobban megismeritek egymást, és ha így is érdekel, akkor akár már a házasság is jöhet. A nagymamám mindig azt mondta, hogy sosem szabad szerelemből házasodni: „Várd meg, amíg elvonul a köd, és ha így is szépnek látod, na, akkor hozzámehetsz.”

unsplash.com/Cmdr Shane

unsplash.com/Cmdr Shane

Ha ez megtörtént, egy kicsit megváltozik minden. Nem törvényszerű, de van egyfajta „belekényelmesedés”. A párok nagy többsége ilyenkor elhízik, nem figyel már oda magára, hisz elérte, amit akart, vagy amit a társadalom elvárt tőle. Diamond szerint ez a harmadik szakasz, amikor hirtelen ijesztővé válhat a gondolat, hogy talán sosem fogtok egymásnak újat nyújtani. Izgalmasnak tűnhet bárki, aki más – akkor is, ha nem jobb. Ebben a szakaszban történik a legtöbb szakítás, válás.

Fotó: iStock.com/dmbaker

Fotó: iStock.com/dmbaker

Ám, ha ez nem történik meg, akkor lehet megvalósítani a tartós kapcsolatot. Itt is vannak nehézségek, de elfogadod olyannak, amilyen. Sőt, azt is felismered, hogy tőle jobbat úgysem találnál. Ez nem azonos a megszokással, vagy a beletörődéssel, hiszen szereted, vannak elvárásaid, és ehhez igazodni is tudtok.

A legvége az úgynevezett ötödik szakasz. Ekkor már megváltjátok a világot. Mostanra megvan a végleges összetartozás és harmónia. Olyan nincs, hogy ne lenne veszekedés, lehet, hogy napi szinten „ölitek” egymást, de ez már az életetek része, és nem is tudnátok a másik nélkül létezni.