Életmód

Tarts nagytakarítást a szervezetedben!

Nézzünk szembe a tényekkel! Hány plusz kilót szedtél fel a télen? Mennyit ültél a tévé előtt, a fotelban, a kanapén? Közben mit ettél, ittál? Eljött az idő, hogy rendbe hozd magad!

Ha azt hiszed, hogy az idei tavasz nem hoz meglepetéseket, amikor először vékonyabb ruhát veszel magadra – hát (tisztelet a kivételnek) valószínűleg tévedsz. Először is előfordulhat, hogy ami tavaly ilyenkor pont jó volt, ne adj isten egy kicsit bő, most megmakacsolva magát egyszerűen nem jön rád. Hiába húzod be a hasadat, hiába téped ráncigálod magadra azt a vászon nadrágot, nem megy. Mert a combod is vastagabb lett egy árnyalatnyival, a derekad is, és a csípőd is.

unsplash.com/rawpixel

unsplash.com/rawpixel

Az önvád nem segít, mert hát igaz ugyan, hogy rajtad kívül senki nem felelős azért a kis pluszért, de akkor se bántsd magad! Ne rombold tovább az amúgy is hervadó önbizalmad ! Épp ellenkezőleg: vegyél egy piszok nagy levegőt, és kezd el építeni! A lelkedben arra készülj, hogy a tested kicsit (nagyon) szenvedni fog, és ahogy minden kezdet, ez is nehéz lesz. De most nem adhatod fel! Sem két nappal a kezdés után, sem két héttel rá! Tudatosítsd magadban, hogy addig alakítod át az életmódodat, amíg jól nem érzed magad végre a bőrödben!

Ha ez úgy jelentkezik, hogy fogyni fogsz – nyertél!
Ha többet vagy a levegőn és többet mozogsz – nyertél!
Ha egészségesebben táplálkozol – nyertél!
Ha ritkábban leszel beteg, és elkerül a tavaszi megfázás – főnyeremény!

Kell ennél több? Mantrázd magadban ezeket a mondatokat, ha kell, akár írd ki egy cetlire, tedd e hűtőszekrényre, ahol minden egyes alkalommal, amikor kinyitnád – szembesülsz vele,
Tedd látható helyre az edzőcipődet, cseréld ki az elemet végre a fürdőszobai mérlegben és használd is!
Ha vannak (majdnem) elfelejtett fitnesz eszközeid (hulahopp karika, súlyzó, gumiszalag, fitnesz labda, lépcsőzőgép, és társai) gyerünk ki velük a gardróbból, az ágy alá dugott dobozból! És végre ne engedj a napi 30 percnyi mozgásból!

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Persze nemcsak fizikálisan segítheted a saját átalakulásodat! Hanem például azzal, hogy nagytakarítást tartasz a szervezetedben. Vitatott álláspont a szakértők között, hogy szükség van-e a szervezet úgynevezett méregtelenítésére vagy sem. Ha elfogadjuk azt, hogy a májunk tökéletesen megoldja a méregtelenítést (ez a dolga), azért még nem kell hátra dőlnünk, segíthetjük a munkáját.

Például azzal, hogy reggelenként  útifűmaghéjat (indiai bolhafű) vagy őrölt lenmagot fogyasztasz éhgyomorra. Mindkettő segíti a vastagbél tisztulását. Az útifűmaghéjat szokás méregtelenítő csodaszerként is emlegetni, ugyanis 85 százaléka nem felszívódó élelmi rost. Emésztésekor zselés gél képződik a gyomorban, amely aztán végigvonul az egész emésztőrendszeren és jótékonyan kipucolja azt.  Fontos, hogy ennek fogyasztását követően sok folyadékot igyál!

pixabay.com

pixabay.com

A májat a legkönnyebben máriatövismag olajjal tisztíthatod meg. A fészkesvirágúak családjába tartozó bogáncsfajta három májvédő vegyületet is tartalmaz, ezek együttesen fejtik ki jótékony hatásukat.

A veséről a húgyvezetékről és a nyirokrendszerről se feledkezz meg!  Használhatsz diólevél teát, de bodza és csalán keverékével is kombinálhatod.

Fotó: iStock.com/Jevtic

Fotó: iStock.com/Jevtic

Az alábbi teakeverékkel a szervezetednek segíthetsz napi munkájában és a tél utáni regenerálódásban:

Végy egy evőkanál csipkebogyót (összezúzva), tégy hozzá fél evőkanál hibiszkuszt, egy evőkanál csalánt, egy evőkanál bodza virágot, egy evőkanál borsmentát, és forrázd le. Naponta egy bögrével igyál belőle, lehetőleg délután három óra körül, hogy támogasd a vese és a nyirokrendszer tisztulását.