Kultúra

Mars-küldetés a Zsolnaynál

Ha igaz az, hogy mindenki egy kicsit űrhajós akart lenni, akkor most sokan örülhetnek. Csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 18. és 24. között.

Különleges élményben lehet része azoknak, akik mostanában tervezik, hogy Pécsre utaznak. Időben szólunk, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben a csillagászati hét mintegy 30 programja közül kiemelte, hogy az érdeklődők a részt vehetnek Mars-küldetésen, irányíthatnak robotot, valamint bepillanthatnak a Csillagok között című film tudományos hátterébe. A Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából pedig látható lesz Magyarország legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető holdi meteoritja is.

De érdemes lesz megnézni az etyeki Korda Filmstúdió munkatársa, Sándorfi Richárd előadását is, aki beavatja a hallgatóságot azokba a kulisszatitkokba, filmes trükkökbe, amelyek segítségével az olyan meghatározó sci-fi produkciók születtek a stúdióban, mint a Szárnyas fejvadász 2049, a Mentőexpedíció és a NatGeo: Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozata.

Pécs, 2017. június 30. Fényfestés Pécs belvárosában a Zsolnay Fényfesztiválon 2017. június 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Képünk illusztráció:  fényfestés Pécs belvárosában a Zsolnay Fényfesztiválon 2017. június 30-án ( Fotó: MTI/ Sóki Tamás)

Az esemény meghívott szakemberei között szerepel Kiss L. László csillagász, akadémikus, akiről egy aszteroidát is elneveztek. De ott lesz Mosoni László csillagász is, aki előadásában az égitestek megfigyelésének eszközeiről mesél: Galilei távcsövétől egészen a harminc-negyven méter tükörátmérőjű extrém nagy távcsövekig.

A résztvevők előadást hallhatnak még a műholdas távérzékelésről is és megtudhatják, hogy az 50 évvel ezelőtti holdra szállás fényében mire számíthatunk a következő fél évszázadban. Március 20-án és 22-én pedig az általános iskolások vehetnek részt a Mars-küldetésen, robotot irányíthatnak a vörös bolygó felszínén és űrhajós sisakot is felpróbálhatnak. Az előadásokat planetáriumi és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki.