Otthon

Emlékfák és szobordöntők – az utolsó megfontolandó tények Michael Jacksonról

Melyik sztárral engednéd el pár éjszakára kisfiad?

Nem szeretünk Michael Jacksonról írni.

Szeretnénk csak a zenéjével foglalkozni.

És – legalább a magam nevében ígérhetem – többé nem is foglalkozom ezeken az oldalakon Michaellel, az emberrel.

Azt azonban el kell mondanunk, hogy a(z) HBO Leaving Neverland című dokumentumfilmjének bemutatója után a világ már egészen máshogy gondol a zenészre. (A film már elérhető Magyarországon is.)

nmj01_resize

A Hogyan máshogy? Többségében kiborulva. A többség – még akkor is, ha nem akar ítélkezni – úgy látja, Michael valami nagyon-nagyon furcsa és beteg dolgot művelt neverlandi birtokán gyerek rajongóival. Nekik Jacko már soha nem lesz az az ember, akinek idáig hitték, minden tehetsége és vitathatatlan adományozói bőkezűsége ellenére sem. (Emlékszel-e vagy hallottál-e az USA for Africa koncertre és a We Are the World számra? A koncert és az album összes bevételéből élelmiszert vettek-küldtek Afrikába, ahol 1984-ben már 1 000 000 halt éhen. A segélyt katonai szállító gépekről dobták le az éhezőknek.)

nmj02

Furcsa mód, a korábbi vallomását megtagadó két tanú, Wade Robson és James Safechuck filmbeli felbukkanása azokat is felrázta, akik számára Jackson megkérdőjelezhetetlen nagyság. Londonban 60 buszt béreltek, hogy azokon hirdessék a művész ártatlansága védelméért küzdő csoportjukat, a #mjinnicent-et.

nmj03_resize

Budapesten emlékfát alkottak a Jackson-hívők, akik egy szót sem hisznek el a dokumentumfilmből.

nmj04_resize

A legelgondolkodtatóbbak azonban a zenész Aaron Carter indulatos védőbeszéde volt. Túl azon, hogy szerinte azok a pénzéhes hazug emberek, akik most „Egy legenda sírján taposnak”, megemlíti, hogy 15 évesen maga is megfordult Jackson házában, és… és hálószobájában is, de csak szép emlékei vannak erről. „Jackson soha nem élt vissza a helyzettel.” (Te melyik sztár ágyában engednéd aludni a fiadat?)

nmj01

Mindenestre a tekintélyes Vanity Fair magazin 10 zavarba ejtő tényt állít Jackson ártatlanságával szembe, amire eddig senki sem tudott megnyugtató választ adni.

1. Jordie Chandler 13 éves korában harminc éjszakán át volt Jackson ágyában.

2. Jordie Chandler, Jason Francia, Gavin Arvizo, Wade Robson és Jimmy Safechuck vádolta meg zaklatással Jacksont, ők mind egy ágyban aludtak a sztárral.

3. Jackson Jordie Chandlernek és a szüleinek 25 millió dollárt, Jason Francianak 2,4 millió dollárt fizetett peren kívüli egyezségben.

4. Jordie Chandlert a rendőrségen megkérték, hogy rajzolja le Jackson nemi szerve alatt található jellegzetes pigment foltokat, és ezeket összevetve a nyomozati fényképpel, valóságosnak találták.

5. Jackson hálószobája körül kamerák és riasztók voltak, azt nem lehetett közelíteni észrevétlenül.

6. A kifiúk ujjlenyomatait megtalálták Jackson szexuális perverziókat bemutató fényképgyűjteményén. Amúgy maga a hálószoba is tele volt ilyen képekkel-szobrokkal.

7. A házbeli alkalmazottak állították, hogy Jackson még saját feleségeivel sem töltötte soha a hálószóbájában az éjszakát.

8. A szülők, akik megengedték Jacksonnak, hogy gyermekük vele aludjon, nagyon drága ajándékokat kaptak: még egy ház és gyémántok is voltak köztük.

9. Két ilyen fiú édesapja később öngyilkos lett.

10. Jackson még életében azt nyilatkozta, nincs abban semmi rossz, hogy idegen gyerekek alszanak az ágyában.

A dolog most ott tart, hogy van, aki szobrot állít Jacksonnak, és vannak akik ezt a szobrot elvitetik, mint ez az elmúlt napokban Londonban megesett.

nmj05_resize

Semmit nem akartunk Jacksonról állítani, semmiről sem akartunk senkit meggyőzni.

Hacsak arról nem, gondold meg, hova és kihez engeded el kiskorú gyerekedet éjszakára.

(*A bejegyzés valamennyi képe a Twitterről, az Instagramról és a Facebookról való)