Konyha

Ízérzelmek és illatmotiváció

Gastro coachként többnyire a negatív irányból közelítjük meg az emberek táplálkozását: milyen problémákat jelent számára a táplálkozása, milyen negatív érzelmeire reagálva eszik, stb. De vajon megfordítható a folyamat? Lehet preventív a táplálkozás nem pusztán egészségügyi szempontból, hanem érzelmileg is?

Léteznek erre nézve kísérletek, hogy mennyire befolyásolható az emberi psziché egy-egy íz vagy illat megtapasztalásával.

Az alapvető ízek, mint az édes, keserű, savanyú, sós és később az umami érzékelése, már időtlen idők óta jelként szolgál az élelmiszer biztonságos fogyasztásáról. Az édes íz az energia forrását jelzi, a keserű íz a veszélyre figyelmeztet, a savanyú íz azt jelzi, hogy az élelmiszer nem teljesen érett vagy rothad, a sós íz a só bevitelére buzdít, az umami íz pedig a fehérje jelenlétét jelzi.

ízérzelmek1

A jelenkori tudomány természetesen felfedezett bizonyos újabb módokat is arra, hogy az érzékszerveinket hogyan csapjuk be és az agyunkat hogyan bírjuk rá arra, hogy az érzékszervi receptorok információit máshogy értékelje, mint ahogy megszoktuk. A tudósok folyamatosan kutatják azokat a természetes anyagokat, amelyek segítségével képesek lehetünk befolyásolni az alapízek érzékelését és ezt követően pozitív hatással lehetnénk az egészségünkre vagy akár hangulatunkra is.

Étvágyunk illetve étkezési szokásaink megváltoztatása érdekében segíthet egy új tudomány, a neurogasztronómia. Jó néhány tudományos ágazatot köt össze, – mint például a pszichológia, fiziológia, szociológia és biológia – az élet egyéb területeivel, mint például az élelmiszer technológia, kulináris területek és gasztronómia. Figyeli az ember agyi aktivitását és viselkedését a táplálék emésztése közben. Lényegében azzal foglalkozik, hogy hogyan tekintünk az ételre és annak ízére és ahelyett, hogy megváltoztatnák az étel ízét, ahogy fentebb is írtuk, arra összpontosít, milyen módon tudnánk rávenni az agyunkat arra, hogy megváltoztassunk az értékelésünket. Pl. hogy gondoljuk azt, hogy a répa ugyanolyan finom, mint a grillezett steak.

ízérzelmek2

Az ízek érzékelése tehát sokkal több, mint élvezet, hiszen befolyásolhatja érzelmeinket éppúgy, mint egészségünket. És ahogy a pozitív pszichológia atyja, Seligman mondja, a változás a pozitív gondolattal kezdődik, tehát ha pozitív érzelmet váltanak ki belőlünk a fogyasztott ételek, az pozitívan hathat egész életünkre. Éppen ettől izgalmasak az olyan újszerű kezdeményezések, mint egy illatvacsora vagy a nőiességünket erősítő csokoládé, ami különböző íz és illatkombinációkkal erősít a tudatalatti szintjén.