Életmód

A nő, aki megváltoztatta a férfiak világát

Tudta jól, hogy a saját nevén nem jelentkezhet abba a világba, ahol 70 éven át csak férfiak írták a történelmet. Így a monogramját használta, és egy kapucnis pulóvert.

Szeles, hideg nap volt 1967. április 19-e. Senki sem bízott benne, hogy eső nélkül megússzák a 42 kilométert, a világ legismertebb és legjelentősebb futóversenyét, a Boston maratont. Épp ezért többnyire kapucnis pulcsiban és dzsekiben álltak a rajthoz. A férfiak. Lévén, hogy ez a verseny kizárólag férfiak számára tartogatott addig esélyt, fel nem tételezték volna egyetlen törékeny nőről sem, hogy képes végigfutni 42 195 métert. Kathrine Switzer azonban egész más véleménnyel volt ezzel kapcsolatban.

Kathrine Switzer (Fotó: Wikipédia)

Kathrine Switzer napjainkban (Fotó: Wikipédia)

A 19 éves egyetemi hallgató a Syracuse Egyetem újságíró szakos növendéke egy nap arra a felismerésre jutott, hogy az egyetemi futócsapatnak nincsenek női tagjai. Ez azonban nem nagyon zavarta abban, hogy  – nem hivatalosan – elkezdjen futni a terepfutó férfi csapat tagjaival, egy ilyen edzés során találkozott az akkor 50 éves edzővel, Arnie-val. Arnie veteránnak számított a Boston Maraton történetében: 15 alkalommal vett részt a versenyen, s amikor Kathrine azt kérte, hogy segítse őt a versenyre való felkészülésben, kategorikusan nemet mondott. Mert ő is úgy gondolta, hogy a nőknek semmi keresnivalója egy ilyen férfias erőpróbán. A lány azonban addig rágta Arnie fülét, bizonyította be neki, hogy képes keményen futni, hogy Arnie végül beadta a derekát.
Egy feltétele volt mindössze.

“Egyszer fusd végig a távot előtte – mondta. “Ha megteszed, én leszek az a férfi, aki végigkísér a versenyen.”

Kathrine ettől kezdve megállíthatatlan volt. Ráadásul sportoló barátja, az egykori amerikai futballista Tom Miller is bejelentette, hogy indul a versenyen. Edzés nélkül, mert ha egy nő is le tudja futni ezt a távot, akkor neki ez így sem okozhat gondot, mondta.

Már csak az volt hátra, hogy a lány is beadja jelentkezését, de miután nem szerette volna bajba sodorni saját atlétikai klubját, keresztnevét szignózta és K. Switzerként jelentkezett. Senki nem firtatta a nemét.

A kép bejárta az egész világot - Katherine mögött az a férfi, aki le akarta tépni a rajtszámot, mellette akkori barátja, Tom.

A kép bejárta az egész világot – Katherine mögött az a férfi, aki le akarta tépni a rajtszámot, mellette akkori barátja, Tom.

A verseny napján pedig ő is, mint a többiek kapucnis pulóverben állt a rajthoz. Mellette edzője, Arnie és barátja, Tom futott. Aztán ahogy a táv közben jobb idő lett Katherine ledobta a kapucnit, egyértelmű lett, hogy egy nő fut a férfiak között. Épp akkor érte be a versenyzőket egy teherautó, amely az újságírókat, fotósokat és a verseny rendezőit szállította.
A verseny egyik rendezője megpillantván a nőt, azonnal leugrott a kocsiról és üvöltve rohant utána. “Menj a pokolba a versenyről, és azonnal add ide a (rajt)számodat!” – kiabálta és lökdösni kezdte a lányt. De Katherine futott tovább. A férfi nem adta fel, éppen letépni készült a lány hátáról a számot, amikor valaki erősen meglökte őt. Tom, Katherine barátja volt az, aki kilökte a pályáról a szervezőt. És futottak tovább., mintha mi sem történt volna.
A lány később annyit mondott Tomnak, “ha a négykézláb is mászok be a célba, akkor is végigcsinálom, hiszen ha ha nem fejezem be, senki sem hiszi el, hogy egy nő is képes erre!

Az incidens a sajtó képviselőinek szem láttára történt, az akkori felvételek és fotók az egész világot bejárták. Minden tekintetben példa nélküli történet volt.

Katherine Switzer az első nő volt a világon, aki végigfutotta a Boston maratont 4 óra 20 perces időeredménnyel. Forradalmat indított el, igaz még öt év kellett hozzá, hogy a nők is részt vehessenek hivatalosan a világ legnagyobb futóversenyén, de attól kezdve már egyenes volt a 42 k pályája. Switzer 261-es rajtszáma azóta is legenda.

Switzer (72é) a mai napig is a futók  nagykövete, elhivatott támogatója, pályafutásáról könyvet írt, jelenleg második boldog házasságában él az a nő, aki megváltoztatta a férfiak világát és bebizonyította a nőknek, hogy csak arra nem képesek, amit nem akarnak elérni…